Már nem irtják a kullancsokat

Független Hírügynökség
megjelent:

Megszűnt a kullancsirtás az országban, az Európai Unió szerint ugyanis az emberekre is káros lehet az eddig használt permetszer. Új módszer egyelőre nincs, pedig 2 év alatt megsokszorozódott a kullancsveszélyes területek száma Európában.

Papírkullancsokkal figyelmeztetik a fertőzésveszélyre az utazási irodák azokat, akik idén nyáron Ausztriába a foci Eb-re utaznak. Közép-Európában ugyanis 10 százalékkal több a kullancsveszélyes terület, mint egy éve.

A parkokban tavaly nyáron még irtották a kullancsokat. Az Unió szakemberei szerint viszont a permetszer veszélyes lehet az emberre, ezért betiltották a 31 éve használt szert. Más módszer viszont egyelőre nincsen.

Pedig a hosszú meleg nyarak és az enyhe telek miatt évről évre egyre több a kullancs - ezért a kiskertekben is vigyázni kell.

A kullancsok terjesztette betegségek ellen csak oltással lehet védekezni, de a szérumok egyre drágábbak. Van olyan, amelyik tavaly óta majdnem a háromszorosára drágult, mert a gyártó lemondott az állami támogatásról. Ha egy 4 tagú család az olcsóbb szert választja, a háromlépéses oltás akkor is körülbelül 24 ezer forintjukba kerül.

Budapest parkjaiba - a szakemberek szerint - idén nyáron már nem lehet kullancsriasztó nélkül jönni, mert a kutyák és macskák a belvárosba is behurcolták a vérszívókat.

Cikkajánló

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Kullancs
Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.