Az AIDS történetének fordulópontjai

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A Science című amerikai tudományos folyóirat 1983. május 20-án közölte a francia Pasteur Intézet Luc Montagnier vezette kutatócsapatának tanulmányát, amely szerint a szerzett immunhiányos betegséget egy vírus okozza.

Akkoriban nagy volt az optimizmus, mert soha azelőtt nem azonosították egy új halálos betegség kórokozóját ilyen gyorsan. Mindenki azt remélte, hogy az AIDS-t még csírájában sikerül elfojtani. Az akkori amerikai egészségügyi miniszter, Margaret Heckler bejelentette, hogy 2 éven belül meglesz az AIDS elleni védőoltás is. Kevés ígéret bizonyult ilyen tragikusan elsietettnek, mint ez.

Sok gyógyszert találtak fel az AIDS ellen, köztük a 90-es évek közepén kifejlesztett antiretrovirális koktélt, amelynek köszönhetően ma már az AIDS-diagnózis nem egyenlő a halálos ítélettel. De megelőző védőoltás még ma sincs. A 21. század elején a HIV ellen még mindig egyetlen megbízható védelem van: a 19. században feltalált gumióvszer.

A HIV-vírus történelme kronologikus sorrendben

1920-1930-as évek

Feltételezések szerint a majmok immunrendszerét károsító SIV vírus átlépi a fajok közötti határt, és megfertőzi az embert (valószínűleg Közép- vagy Nyugat-afrikai vadászok kapták meg fertőzött majom harapásától vagy fertőzött állat húsától).

1981

Nyolc fiatal New York-i homoszexuálisnál Kaposi-szarkómát állapítanak meg, amely normálisan öregeknél előforduló bőrrák, egyidejűleg öt Los Angeles-i meleg a tüdőgyulladás egy ritka fajtájában betegszik meg. Ez riadóztatja az amerikai egészségügyi hatóságokat.

1982

Ekkor adják a betegségnek az AIDS - szerzett immunhiányos tünetegyüttes elnevezést. Vérátömlesztés után AIDS-eredetű fertőzésben meghalt egy 20 hónapos kisgyerek - ez az első bizonyíték arra, hogy a fertőzés nemcsak nemi úton terjedhet.

1983

A francia Pasteur Intézetben Luc Montagnier elkülöníti az AIDS vírusát - akkor még LAV elnevezéssel. Tapasztalják, hogy heteroszexuálisokat is megtámadhat a kórokozó.

1984

Az amerikai Robert Gallo elkülöníti a HTLV-III vírust mint az AIDS kórokozóját, de kiderül, hogy az ugyanaz, mint az egy évvel korábban felfedezett LAV.

1986

Hivatalosan HIV-nek (humán immunhiányt okozó vírusnak) nevezik el a kórokozót.

1987

Engedélyezik az első HIV-ellenes gyógyszert, az AZT-t. Lassítja, de nem állítja le a vírus fejlődését. Kenneth Kaunda bejelenti, hogy a fia AIDS-ben halt meg - ezzel kezdődik Afrikában a küzdelem azért, hogy az AIDS-t ne tekintsék szégyenletes, elhallgatni való betegségnek. Ronald Reagan amerikai elnök 1. számú közellenségnek kiáltja ki az AIDS-t.

1990

Meghal Ryan White, egy hemofíliás (vérzékenységben szenvedő) fiatal HIV-fetőzött, akit a HIV miatt kizárnak az iskolából - ezzel kezdődik Amerikában a harc az AIDS-szel kapcsolatos előítélet ellen.

1991

AIDS-ben meghal Freddy Mercury, a Queen rockegyütes énekese. Earvin vagy "Magic" Johnson bejelenti, hogy HIV-fertőzött.

1995

Engedélyeznek két HIV-ellenes gyógyszert. A kettő együtt jól gátolja a HIV-vírus sokszorozódását. Felerősödik az optimizmus, hogy megvan az ellenszer. Napjainkig ez a gyógyszerkoktél képezi az AIDS-terápia alapját.

1996

Az ENSZ külön AIDS-ellenes programot indít (UNAIDS). Súlyosbodik a járvány Kelet-Európában, az egykori szovjet tagállamokban, Indiában és Kínában.

1997

Az Egyesült Államokban 1981 óta először csökken az AIDS-es halálesetek száma.

1998

Szertefoszlik a remény, hogy a HIV-ellenes koktél a megoldás. Kiderül, hogy a HIV-vírus a kezelés leállítása után képes kiújulni.

2000

Világméretű járványnak tekintik az AIDS-t, központja Dél-Afrika. A gyógyszergyárak elkezdik csökkenteni a HIV-gyógyszerek árát. Az ENSZ célul tűzi ki, hogy 2015-re meg kell állítani az AIDS terjedését.

2001

Kofi Annan ENSZ-főtitkár évi 7-10 milliárd dolláros "háborús költségvetést" sürget az évi 1 milliárd helyett, amit addig költenek az AIDS-re. Afrika Szaharától délre fekvő területein az AIDS válik a legfőbb halálokká.

2003

Teljes kudarcnak bizonyul az első HIV-vakcina. George Bush amerikai elnök bejelenti, hogy 3 év alatt 15 milliárd dollárt szán az AIDS-re Afrikában és Közép-Amerikában. Ven Csia-pao kínai kormányfő nyilvánosan kezet fog egy AIDS-esssel.

2010

Hatástalannak bizonyult egy kísérleti hüvelyzselé, amely nem a megbetegedés kezelésében, hanem a vírus terjedésének megakadályozásában jelentett volna megoldást feltalálói szerint.

2022

A WHO adatai szerint eddig (2022-es adatok állnak rendelkezésre) összesen kb. 85,6 millió ember fertőződött meg a HIV vírussal (a becslések 65 és 113 millió fő között mozognak) és mintegy 40,4 millió ember halt meg AIDS betegségben. Az év végi állapotok szerint globálisan 39 millióan élnek együtt a vírussal, ami a felnőtt népesség 0,7 százaléka. A legtöbb fertőzött Afrikában él, ahol a felnőtt lakosság 3,2 %-a HIV-fertőzött.

WEBBeteg összeállítás - Független Hírügynökség, WHO

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.