Masszázs - Thai, a svéd és a többiek…

szerző: Bartha Tímea - WEBBeteg
megjelent:

A masszázs gyökerei időszámításunk előtt fellelhetőek számos kultúrában. Már ekkor is tudták az emberek, hogy az érintésnek gyógyító hatása van, és ez a tudás az évszázadok során csak továbbfejlődött. A masszázzsal kapcsolatos kérdéseimre Bodnár Zsuzsa gyógytornász, masszőr válaszolt.

WB: - Miért fontos a masszázs?

B. Zs.: - A masszázs egy passzív kikapcsolódási forma, mely nagyon fontos mind a test, mind a lélek szempontjából. A mai kor embere túlhajszolt, tele van feszültséggel, nincs ideje foglalkozni saját magával, ezáltal sajnos az egészségével sem.

A masszázs hatása kétféle lehet: közvetlen és közvetett.

Közvetlen hatásnál helyi reakciókat érünk el, például izomtónus javítása, feszes izomzat lazítása.

A közvetett hatás esetében pedig a belső szervek funkcionális működését befolyásolhatjuk.

A masszázs terápiás hatása alapján tehát fontos szerepet játszik a megelőzésben, a gyógyításban és a rehabilitációban.

WB: - Milyen masszázsfajtákat ismerünk?

B. Zs. - Számos masszázsfajta ismert. A thai masszázs például a legősibb módszer a testi és lelki panaszok orvoslására, az akupunktúrás pontokra gyakorlunk finom nyomást. A terapeuta nemcsak kezét, de alkarját, lábát, térdét is használja, és ami ezen kívül igazán jellegzetessé teszi még a masszázs koreográfiáját, az a különböző testrészek nyújtása és feszítése. Hatása egyszerre nyugtató és serkentő.

A gyógymasszázs fajtái és hatásuk
A masszázs szintén a mechanoterápia körébe sorolható. Frissítő és sportmasszázs egészségeseken is végezhető. A gyógymasszázst azonban gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. A gyógymasszázst leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.
A gyógymasszázs fajtái és hatásuk

A svéd masszázs a test összes izmára kiterjedő, erőteljes, frissítő, élénkítő, kondicionáló masszázs, mely fellazítja az izmokat, csökkenti a hát- és gerincfájást, fokozza az anyagcserét, kedvezően befolyásolja az emésztést, valamint élénkíti a vérkeringést.

A talpmasszázs, mint gyógyulást elősegítő terápia, ma már az orvoslásban is elfogadott. A talpon minden egyes testrésznek és szervnek megvan az idegvégződése. A kapcsolódó pontok masszírozása regeneráló, megelőző hatású, emellett fokozza a test öngyógyító képességét. A cellulit masszázs természetes, hatékony és kényelmes módon segít eltűntetni a narancsbőrt. Karcsúsít és átformálja a testkontúrt.

WB: - Mi a különbség a gyógymasszázs és a hagyományos masszázs között?

A gyógymasszázs fajtái és hatásuk
"Fáj a derekam!" minden magyar elmondja ezt a mondatot életében legalább egyszer, de inkább többször. Egy kisebb szúró vagy húzódó fájdalom azonban teljesen normális és hamar elmúlik. Hat tévhit a gerincfájdalomról

B. Zs.: - A gyógymasszázsra olyan esetekben van szükség, amikor fájdalom illetve betegség lép fel, és erre akarunk hatni.

A hagyományos masszázs viszont kikapcsoló, relaxáló és harmonizáló hatású. Visszaadja a megfáradt testnek az életenergiát.

WB: - Melyik korcsoportnak ajánlott leginkább?

B. Zs.: - A masszázs egyáltalán nincs korhoz kötve. A babát már a pocakban is simogatjuk, amikor megszületik, különféle babamasszázsokat alkalmazhatunk. Talán a gyerekkor az, amikor nincs igazán szükség masszázsra betegségek kivételével, hiszen ebben a korban sokat mozognak a gyerekek. Ezután a felnőttkortól az időskorig alkalmazható.

WB: - Milyen anyagokat használnak masszázs közben? Mire jók ezek a készítmények?

B. Zs.: - A különféle illóolajoknak fontos szerepük van. A kamillának például nyugtató, harmonziáló hatása van, használható fejfájásra, emésztési panaszokra, reumára.

A levendula szintén nyugtató, gyógyító hatású, masszázsolajként enyhíti a fájdalmakat, és jó ellenszere az álmatlanságnak, feszültségnek is.

Ezen kívül még számos illóolaj nyugtató és gyógyító hatása ismert.

WB: - Milyen gyakran ajánlott masszőrhöz menni?

B. Zs.: - Attól tesszük függővé, milyen hatást kívánunk elérni. Amennyiben fájdalomcsillapítás a cél, ez esetben kúraszerűen, egymásra építve szükségesek a kezelések. Ha viszont relaxálásra, kikapcsolódásra vágyunk, akkor az igényektől függ.

WB: - Nyilván vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek esetén nem ajánlatos masszázst alkalmazni. Melyek ezek a betegségek?

B. Zs.: - A daganatos betegségeknél megoszlanak az elméletek. Ezen betegek talpreflexológiai kezelése ugyanis nem ajánlott. Természetesen lázas beteget sem szabad masszírozni. Ellenjavallt továbbá egyes pszichiátriai betegségeknél, például epilepszia, skizofrénia, valamint fertőző betegségek, fokozott vérzékenység, mélyvénás trombózis esetében, és ízületi gyulladásnál.

WB: - Fontosnak tartom, hogy ennél a témánál külön kitérjünk a kismamákra. Szabad-e masszázst alkalmazni várandós hölgyeknél?

A gyógymasszázs fajtái és hatásuk
Az apukákat és az anyukákat az elkényeztetéstől, a gyermek "elrontásától" való félelmük gyakran visszatartja attól, hogy megfelelően szeressék, szeretgessék gyermekeiket. Pedig a csecsemőjüket ösztönösen gondozó, ápoló anyák érzik, tudják, hogy a gyakori ölelgetés, simogatás a baba testi-lelki fejlődését szolgálja. Ennek egyik formája a babamasszázs. Az érintés minden ember életében rendkívüli jelentőséggel bír, folyamatosan átszövi emberi kapcsolatainkat. Gondoljunk csak bele, hogy milyen fontos ez egy kisbabának, akinek a kommunikációs eszközei jóval szegényesebbek a mieinknél.
Babamasszázs: jó a mamának, jó a babának

B. Zs.: - A terhesség első három hónapjában nem ajánlott, azután viszont lehet masszírozni, kivéve derék tájékon. Ennek a masszázsnak a lényege, hogy finomabb, harmonizáló masszázs. Egyes fogásokat itt nem lehet alkalmazni. Fontos, hogy a kismamát nem szabad a hasára fektetni, ülő illetve a félig ülő testhelyzet a legmegfelelőbb.

WB: - Melyek azok a masszázstípusok, amelyeket otthon magunknak is alkalmazhatunk?

B. Zs.: - A reflexmasszázsokat, mint például a tenyér, talp, fül masszázst és a nyirok- illetve cellulit masszázsokat otthon is bárki elvégezheti. A cellulit masszázs fontos kelléke a cellulit olaj.

WB: - Mi a leginkább kedvelt, illetve legújabb masszázstípus?

B. Zs.: - Tapasztalataim szerint legkeresettebb a svéd masszázs, de napjainkban divatossá vált a lávaköves masszázs, valamint a mézmasszázs.

(WEBBeteg-Bartha Tímea)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus, Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.