A gyógymasszázs fajtái és hatásuk

szerző: Dr. Bender Tamás - Springmed
frissítve:

A masszázs szintén a mechanoterápia körébe sorolható. Frissítő és sportmasszázs egészségeseken is végezhető. A gyógymasszázst azonban gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. A gyógymasszázst leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

Kitűnően alkalmazható pl. gyógytorna előtt az izomzat kilazítására vagy éppen tonizálására (az izomtónus visszanyerésére). A gyógymasszőr vagy gyógytornász vizsgálat során tájékozódik a bőr, a bőr alatti kötőszövet állapotáról és ennek megfelelően végzi a kezelést. A masszázs mechanikai inger a bőrnek, bőr alatti kötőszövetnek, izomzatnak.

Helyileg és reflexes távolhatás révén is javítja a vérkeringést, csillapítja a fájdalmat. A simítás, a gyúrás bizonyos fogásai, a vibráció és a végtag kirázása izomlazító, a gyúrás más formái: a dörzsölés és az ütögetés inkább izomtonizáló hatásúak.

A gyógymasszázs formái

  • svéd masszázs
  • reflexzóna masszázs
  • nyirokmasszázs

Svéd masszázs: A svéd masszázs egyes fogásai: simítás - dörzsölés - gyúrás – ütögetés – vágás – vibráció – kirázás.

Reflexzóna masszázs: Elsősorban reflexes hatásokat ér el; segítségével a belső szervek működése, így a szív, epehólyag, és a belek működése is befolyásolható. Ennek alcsoportjai: a szegment masszázs, a kötőszöveti masszázs és a perioszteális (csonthártya) masszázs.

  • A szegment masszázst a gerinc bizonyos szakaszainak két oldalán végzik. A mozgásszervek, de a belső szervek is szegmentális beidegzésűek, vagyis a gerincvelő bizonyos szakaszából kapják beidegzésüket. A gerincvelőből, illetve gerincből kilépő idegek a megfelelő gerincszakasz melletti terület masszázsával befolyásolhatók. Jól használható enyhe-közepes fokú keringészavar, érszűkület, koszorúér-betegség, de epe- és bélbetegségek, valamint isiász kezelésére is.
  • A kötőszöveti masszázs, a kötőszövet reflexzónáinak befolyásolására alkalmas. Különleges technikát igényel, ezért elsősorban gyógytornász végzi. Megfigyelték, hogy a belső szervek vagy ízületek betegségei, fájdalmai bizonyos bőrterületeken, illetve a bőr alatti kötőszöveten reflexesen kialakuló, tapintható elváltozást, behúzódást, duzzanatot, feszülést okoznak. E területek speciális masszázsa a megfelelő ízületeket, belső szervi betegségeket, valamint a vegetatív idegrendszert jótékonyan befolyásolják. Elsősorban a hát, a derék valamint a far területén találhatók az egyes szerveket reprezentáló bőr- és kötőszöveti zónák.
  • A perioszteális (csonthártya) masszázs a kötőszöveti masszázs speciális formája. Főleg a keresztcsonttájon alkalmazzák a bélműködés serkentésére, illetve a női nemi szervek működésének befolyásolására.

A nyirokmasszázs: A nyiroködéma (lymphoedema) kezelésére szolgáló speciális masszázs, melyet kézzel és géppel végez a gyógytornász. Komplex kezelés része, mert a nyiroködéma csökkentésére speciális torna, és a duzzadt végtag speciális pólyázása is feltétlenül szükséges. Nyiroködéma a felső végtagon leggyakrabban emlőműtétet követően, az alsó végtagon visszatérő orbánc következtében alakul ki.

A masszázs ellenjavallatai

Helyi bőrelváltozás, bőrsérülés, bőrbetegség, visszeresség, akut lázas betegségek, fertőzések, terhesség, menstruáció, súlyosabb keringési zavar, szívelégtelenség, rosszindulatú daganatok, vérzékenység. Véralvadásgátló kezelés esetén is óvatosságra van szükség.

Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok

A kiadvány fülszövege: " Hazánk gyógyvizekben, hévízi forrásokban bővelkedő ország, olyannyira, hogy a világ első öt nagyhatalma közé sorolják e téren.
Mégis - amellett, hogy számos gyógyfürdőkkel kapcsolatos könyv látott napvilágot, - a gyógyvizek és az ivókúrák hatásairól, illetve arról, hogy mely betegségre milyen típusú gyógyvíz vagy egyéb fizioterápiás gyógymód nyújthat segítséget, a lakosság további tájékoztatása elengedhetetlen.
Ezt a hiányt kívánja pótolni a szerző, aki e könyvében a fizioterápiás gyógymódokat ismerteti meg az olvasókkal, mindezt fotókkal illusztrálva."

Dr. Bender Tamás - Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok
© Dr. Bender Tamás, 2008
© SpringMed Kiadó, 2008
Szakmai lektor: Dr. Bálint Géza
A mozgásterápiás fejezetet írta: Dr. Kádas Éva gyógytornász
SpringMed EGÉSZSÉGTÁR® sorozat
www.springmedkonyvaruhaz.hu

Dr. Bender Tamás

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.