Mire való az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

szerző: Laczikó Dorottya, klinikai kutató - WEBBeteg
frissítve:

A legtöbben nem vagyunk tisztában külföldre utazásunk során azzal, hogy mely esetekben milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe térítésmentesen, magyar társadalombiztosítással rendelkezve. Talán sokak számára meglepő, de az Európai Unió tagállamaiba utazva az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanazokra az ellátásokra vagyunk jogosultak, mint a helyi állampolgárok.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-Kártya) azt a célt szolgálja, hogy mindazok, akik társadalombiztosítással rendelkeznek itthon (tehát ingyenes orvosi ellátásban részesülnek, beleértve a tanulókat és nyugdíjasakat), szükség esetén térítésmentes egészségügyi ellátásban részesüljenek Európa más országaiban is. A Kártya jogos birtokában a külföldön esetlegesen felmerülő orvosi ellátás költsége a magyar egészségpénztárt terheli.

A szolgáltatásnak azonban vannak korlátai. A Biztosítási Kártyával azon szolgáltatások fedezhetőek, amelyek az adott ország szabályai szerint a helyi lakost megilletik. Ez bizonyos tagállamokban szűkebb körű ellátást foglal magában a hazainál, ezért kiutazás előtt érdemes tájékozódni az adott ország egészségügyi ellátási rendszeréről. Erről bővebb információt, illetve kapcsolódó linkeket nyújt a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) weboldala (korábban OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár)).

Kik igényelhetnek Európai Egészségbiztosítási Kártyát?

A Kártyát igényelheti bárki, aki a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személy és rendelkezik magyarországi állandó lakcímmel.

Hogyan működik az igénylése?

A Kártyát a NEAK vagy a kormányhivatal állítja ki térítésmentesen. Elvesztése, megrongálódása esetén az újabb Kártya igénylése már díjköteles. A Kártya igényelhető személyesen, meghatalmazott útján, postai úton vagy ügyfélkapun keresztül is.

A NEAK oldalán az irányítószám beírásával megkaphatjuk a hozzánk legközelebb eső hivatalt és a hozzá tartozó információkat.

A Kártya igénylése rendkívül gyors és kényelmes. Személyesen igényelve a legtöbb esetben azonnal kézhez kapjuk a Kártyát. Az érvényességi ideje maximum 36 hónap, vagy amíg a személy egészségügyi szolgáltatásokra jogosult, illetve külföldre költözés esetén megszűnik.

Mire terjed ki a biztosítás?

A külföldön való tartózkodás alatt szükségessé váló orvosi szolgáltatásokat foglalja magában a biztosítás. Kizárólag azokra a szolgáltatásokra terjed ki, amelyeket az adott tagország jogszabályzata tartalmaz, és csakis az orvosi megítélés által szükségessé váló szolgáltatások vehetők igénybe a külföldi tartózkodás idején.

Kiállításhoz szükséges igazolások:
  • Személyazonosságot igazoló okmány (személyigazolvány vagy útlevél)
  • Lakcímkártya
  • TAJ-kártya
  • Esetleges függőben lévő biztosítási jogviszony esetén, a jogosultságot bizonyító okmányok (bővebb információ a NEAK honlapon)

Mely országokban érvényes?

A Kártya az Európai Unió tagállamaiban érvényes, valamint Svájcban, Norvégiában, Izlandon, Lichtensteinben, továbbá Szerbiában sürgősségi ellátások esetén.

Európai Egészségbiztosítási Kártya vs. utasbiztosítás:

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért is van szükség utasbiztosításra. Fontos különbséget tenni az utasbiztosítás és az Erópai Egészségbiztosítási Kártya között, hiszen más szolgáltatásokra jogosít bennünket. Fontos tisztában lennie a lehetőségekkel, és csak ezután mérlegelni, majd döntést hozni.

  • Bizonyos tagállamokban a társadalombiztosítással igénybe vehető szolgáltatások száma jóval kevesebb, mint hazánkban. Valamint gondolnunk kell arra is, hogy bizonyos országokban ezek a szolgáltatások kevésbé fejlettek, kevésbé kényelmesek és a várólista hossza megjósolhatatlan. Azonban az utasbiztosítással igénybe vehetőek magánrendelések, amelyek gyorsabb, kényelmesebb ellátást nyújthatnak.
  • A magánpraxisok ellátását az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem fedezi. Sok esetben az üdülőhelyek környékén a legtöbb rendelő magánpraxisban dolgozik, ezért szükség esetén a legközelebbi szolgáltatásért fizetnünk kell, ha nincs utasbiztosításunk.
  • Baleset esetén az utasbiztosítás magában foglalja a hazaszállítás költségeit, a társadalombiztosítás ezt csak nagyon kivételes esetben fedezi.
  • Egyes országokban a társadalombiztosítás megléte ellenére az egészségügyi szolgáltatás bizonyos százalékát a betegnek kell finanszírozni, az utasbiztosítással ezen rész a hazautazás után megtéríthető.
  • Az orvos által receptre kiírt gyógyszerek adott országban való kiváltását minden esetben magunknak kell rendeznünk, azonban a hazautazást követően a számla benyújtható: az utasbiztosítás ellenében teljes megtérítésre számíthatunk, míg a társadalombiztosítással bizonyos, csak az adott tagország jogszabályainak megfelelő mértékű támogatás igényelhető vissza - ez általában az összeg 40%-a.

Igénybevétel esetén

Bármilyen esetben, ha egészségügyi szolgáltatásra szorulunk a tagállamokban, feltétlenül szükséges az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatása a személyazonosításra alkalmas okmánnyal együtt.

Kártya nélkül...

A Kártya felmutatása nélkül sajnos az igénybevett szolgáltatásokat magunknak kell fedeznünk, amely összeg külföldön jóval magasabb díjakat jelenthet a hazaiakhoz képest. Azonban, ha társadalombiztosítással rendelkezünk és jogosultak vagyunk az ingyenes ellátásra, a hazautazást követően megigényelhető a költségeink megtérítése az eredeti számlák és igazolások illetékes kormányhivatalnál való benyújtásával.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy egyes országokban, mint például Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és Finnországban, úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ez annyit jelent, hogy az ellátásban részesülő személyek a kezelési költségeket kötelesek megfizetni, azonban a társadalombiztosítás jogszabályainak megfelelően a biztosító megtéríti a költségeket utólagosan.

Mindenképpen érdemes kiutazás előtt kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, és tájékozódni az adott ország egészségügyi ellátásának szabályairól, de legalábbis tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy egy kis utána járással az interneten hozzájuthatunk a legtöbb szükséges információhoz. A NEAK weboldala számtalan hasznos információval szolgálhat számunkra.

Ez a cikk is érdekleheti Egészségügyi ellátás és gyógyszerkiváltás külföldi egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkezők számára itthon

Laczikó Dorottya, klinikai kutatóForrás: WEBBeteg
Szerző:
Laczikó Dorottya, klinikai kutató

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.