Gyógyvizeinkről - Mikor alkalmazzuk, mikor ne?

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Magyarország geológiai és hidrogeológiai adottságainak köszönhetően termálvizekben gazdag. Vizeinek gyógyító hatásait nemcsak hazánkban ismerik el, hanem szerte Európában is, és egyre több helyen csalogatják balneoterápiás szolgáltatásokkal a gyógyulni vágyókat.

A gyógyvizek kémiai és biológiai összetételük alapján fejtik ki jótékony hatásukat a különböző betegségekben: főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, meddőségben, sport- és más sérülések utókezelésében, érszűkületek egyes formáiban, és idült bőrbetegségekben.

A termálvíz egy meghatározott hőfoknál melegebb, a föld mélyéből feltörő ásványvíz, amely minimum 1000 mg oldott szilárd ásványi anyagot tartalmaz literenként.

Egyes vizek emellett - egy erre illetékes szakmai bizottság által előírt szabályoknak megfelelve - gyógyító hatással is rendelkeznek. A balneoterápia esetén a gyógyvizek kémiai, fizikai és biológiai hatásait együttesen alkalmazzák gyógyítás céljából.

A hazai gyógyvizek felosztása

A gyógyvizek felosztása az ásványianyag-tartalmuk és kémiai tulajdonságaik alapján történhet, amelyek megfelelhetnek egy-egy hazai régiónak is.

Kémiai összetétel Gyógyító hatásuk Fellelhetőségek
Alkalikus vizek Gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, légúti hurut. Bükkszék, Gyopárosfürdő, Gyula, Mezőtúr, Szeged, Szécsény, Szolnok
Brómos- jódos Reuma-, nőgyógyászati-, bőrbetegségek, ivókúrában a pajzsmirigybetegségekre. Debrecen, Hajdúszoboszló, Pesterzsébet, Sóshartyán
Földes-meszes
(kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonát)
Reumatikus, szív- és gyomorbetegségek. Budai fürdők (Gellért, Lukács, Rudas), Esztergom, Mohács, Székesfehérvár
Kénes Reumás betegségek, egyes bőrbetegségek. Balf, Bogács, Harkány, Mezőkövesd
Kloridos (konyhasós) Reumatológiai és női szervek betegsége, ivókúraként nyálkahártyák hurutos megbetegedéseiben. Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sárvár, Gyopáros, Nyíregyháza-sóstó
Radonos, kénes Fájdalomcsillapító hatás, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét. Budai fürdők (Imre, Gellért, Rudas) Eger, Hévízi-tó, Miskolctapolca
Szénsavas Reumás betegségek Balatonfüred, Bükkszék, Csopak, Kékkút, Répcelak
Szulfátos (keserűvíz) Gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára, hashajtásra. Kelenföld, Budaörs
Vasas Ivókúraként, több szervre. Parád, Moha

Ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz

Amennyiben egy ásványvíz gyógyító hatással rendelkezik, a jogszabály alapján gyógyvízzé minősíthető. Ha hőmérséklete 30°C alatti, hideg gyógyvíznek, ha a fölötti, hévíznek vagy termálvíznek nevezzük. A névhasználatot az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV törvény 247. §-a (2) bekezdésének x) pontja, valamint a 74/1999. (XII. 25.) EüM rendelet alapján az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (OGYFI) engedélyezi.

A balneoterápia alkalmazhatóságai

Leggyakrabban mozgásszervi betegségek esetén javasolt a termálvizek jótékony hatásának a kihasználása, a gyógyulás gyorsabb eléréséhez. Főként az idült degeneratív vagy gyulladásos reumatológiai megbetegedésekben (pl.: reumában), csontritkulásban (osteoporosis), különböző végtagsérülések után, ortopédiai műtéteket követően, protézisbeültetés után, bénulások utókezelésében, gerincsérv esetén.

Idegsebészeti kórképek és műtétek után tapasztalati tény, hogy a beteg állapota javul, panaszai csökkennek, akár már néhány fürdőzés után.

A nőgyógyászati kórképek közül a krónikus petefészek-gyulladás és a meddőség esetén figyelhető meg látványos eredmény. Különböző bőrbetegségek, köztük a pikkelysömör (psoriasis), pattanások, illetve műtéti hegek gyógyulását is elősegíti.

Az ásványi anyagok hatásain kívül, még a víz hőfoka is segíthet régen fennálló keringési zavarokban. Nemcsak külsőleg lehet kihasználni egyes termálvíz gyógyító erejét, hanem ivókúraként alkalmazva, akár több szervre is hathat egyszerre.

Mikor ne fürdőzzünk?

Bizonyos betegségek fennállása esetén azonban különösen veszélyes lehet a meleg gyógyvizek alkalmazása. Így nem ajánlott, ha valakinek szabálytalan, szapora szívverése, kiterjedt felületes vénatágulata és kezeletlen pajzsmirigy-túlműködése van.

Különösen ellenjavallt a gyógyfürdők használata a következő szív- és érrendszeri megbetegedésekben: a súlyos szívkoszorúér-betegségben, szívinfarktus után 3 hónapig, ismert szívelégtelenségben, gyógyszeresen nem kezelt vagy kezelhetetlen magas vérnyomásoknál és előrehaladott érelmeszesedések esetén.

Kifejezetten rossz hatású lehet egyes betegségek akut stádiumában, például ha az ízület gyulladt (duzzadt, piros, meleg), ha a bőrelváltozás nedvedző, vagy friss, mély bőrsérülések után.

Heveny gyulladásos kórképek (pl.: mandulagyulladás, láz, influenza, gyomor- vagy bélhurut) esetén is kerülendő a fürdőzés.

Bizonyos régen tartó megbetegedések (idült vese- és májbetegség, légzési elégtelenség, daganatok, leromlott állapot), és terhesség esetén is inkább nem javasoljuk a termálvizeket, mivel a pozitív hatások mellett gondolni kell a különböző fertőzőforrásokra is, amelyek ezekben a betegségekben különösen veszélyesek lennének a betegek számára.

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Puskás Réka
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Puskás Réka
Springmed - Dr. Bender Tamás
Springmed - Dr. Bender Tamás
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.