Terhesség és székrekedés

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A terhesség első kellemetlen tünetei szinte az első pozitív terhességi teszt után már kezdődhetnek, és bizony vannak köztük olyanok, melyek a kismamákat egészen a szülésig végigkísérhetik. Ilyen a puffadás és a székrekedés, éppen ezért érdemes különös figyelmet fordítani a kezdetektől fogva a lehetséges megelőzésre is.

Terhesség alatt előforduló székrekedés

Az egyik legfőbb oka a panasznak a terhességhez alapvetően szükséges progeszteron nevű hormon. A hormon hatásai közé tartozik ugyanis, hogy a testben a simaizomzatot lazítja, relaxálja, köztük a bélrendszer simaizomzatát is. Emiatt az emésztési folyamatok is változnak, az étel tovább időzik a vékony- és vastagbelekben, így gyakoribb lesz a gázképződés, a puffadás, a székrekedés.

A rossz hír, hogy a terhesség növekedése során a növekvő méh a bélrendszer helyzetét is megváltoztatja, így a motilitás tovább csökken, a táplálék továbbítása még lassabb lesz, így sajnos a panaszok is fokozódnak.

A várandósság hatásai a szervezetre

A terhesség során más hatások is fokozhatják a székrekedést, a puffadást, aminek egy részét viszonylag egyszerűen lehet befolyásolni. A terhesség alatti fokozott vízvisszatartást nem lehet megváltoztatni kevesebb folyadék fogyasztásával, hiszen ez a folyadék háztartás felborulásához vezetne. Emellett a megfelelő emésztéshez, és persze a táplálék továbbításához is nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás.

Amin viszont sokat lehet változtatni az a táplálkozás, és a fizikai aktivitás. A terhesség során a megváltozott fizikai aktivitás is fokozza a bélrendszer renyheségét, így a folyamatos, nem túl intenzív, a terhességnek megfelelő torna, sok séta segíthet a megelőzésben is.

A lassult bélműködés következtében a táplálék a vastagbelekben sokkal több időt tud eltölteni, így az ott jelen lévő baktériumoknak sokkal több ideje van, amit a táplálék lebontásával tölthet. Elsősorban a szénhidrátokra kell koncentrálni, hiszen a gázképződés a vastagbelekben a baktériumok szénhidrátbontásából ered.

Éppen ezért a terhesség alatt a szénhidrátok fogyasztására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, csökkenteni kell a bevitelt, és kerülni az egyébként is ismert puffasztó ételeket, hogy a fokozott hatást elkerüljük. A káposztát, a babot, a hagymát csak módjával fogyasszuk.

A másik gázforrás a lenyelt levegő, aminek egy része a nyelőcsövön át távozik, egy része pedig átmegy a bélrendszeren. Figyelni kell arra, hogy ne túl gyorsan, és inkább ötször, hatszor, kis adagokat együnk egy nap során, így kevesebb étellel, és lenyelt levegővel kell a gyomor- bélrendszernek egyszerre megbirkóznia.

A gyakran szükségessé váló vaspótlás sajnos szintén vezethet székrekedéshez, de a terhesség alatt, amikor több egyértelmű oka van a panaszoknak, nem okolhatjuk csak a vasat miattuk. Érdemes azonban orvoshoz fordulni, ha nehezen tűrhető a panasz, de gyógyszeres kezelésre csak ritkán van szükség.

Tovább

Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.