Kevés a beültethető donorszerv

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
megjelent:

Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.

Mély a kereslet kínálat közötti szakadék

Magyarországon 2009-ben 323 transzplantációt végeztek, ehhez képest a várakozók száma igen magas – ma is 700 felett vannak az - olykor csak hiába - reménykedők. A beültethető szervek döntő többségét nálunk agyhalottból emelik ki (tavaly mindössze 24 élő donor adta szervét hozzátartozójának) – 140 esetben a már elhunyt lett életmentő. Emelkedik viszont az olyan esetek száma (jelenleg 43%), amikor több (legalább 2 különböző) szervet távolítanak el egy (halott) adományozóból. A „donációs aktivitás”-ban (az adatot 1 millió lakosra vetített arányszámmal adják meg) hazánk az európai középmezőnybe tartozik.

A szervadományozás helyzetének, a lakosság tájékozottságának, tudatosságának javítása a célja mindazoknak a kiemelkedő eseményeknek, amelyek egy-egy nevezetes naphoz kapcsolódnak. Így volt ez nemrégiben is (okt. 17.) a Szervdonáció, Transzplantáció Európa-, és Világnapja minden rendezvényén, ahonnan üzenetet küldtek a külvilág, az egészséges többség, a lakosság számára, az önzetlenség fontosságára figyelmeztetve.

Múlt, jelen, jövő

Az 1973-ban, programszerűen először végzett veseátültetés óta 6380 szervet ültettek be Magyarországon. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a transzplantáció ma már (igaz, csak a szakemberek szűk csoportja számára, de) rutineljárás, így eredményes életmentő beavatkozás. Hazánkban ma 4 városban, 6 transzplantációs központ végez szervátültetést – vese-, máj-, szív-, illetve kombinált vese-, hasnyálmirigy átültetési programok keretében. A szervkivételi riadókat (2007. január 1. óta) az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája szervezi, az intenzív osztályokról érkező donorjelentések fogadására, folyamatosan (non-stop) hívható donorjelentő számot működtetve. A hatékony riadó-szervezés biztosítására a központi szolgálat mellett a transzplantációs centrumokban is foglalkoztat koordinátorokat az Iroda.

Hazai szabályozás

Hazánkban a jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az ún. „feltételezett beleegyezés” elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető. A hazai szervadományozás szabályai>>

A szervátültetés az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe világszerte, így hazánkban is. A végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek számára napjainkban a veseátültetés jelenti a leghosszabb, legjobb minőségű életet biztosító, és egyben a leginkább költség-hatékony ellátási formát. Más szervek (szív, máj, tüdő) elégtelen működésekor pedig csak a szervátültetés az egyetlen életmentő lehetőség. Az állandó minőségi és mennyiségi fejlődés ellenére a transzplantációs adatokban, programokban való előrelépés legfőbb akadálya az átültetésre alkalmas (humán: azaz agyhalott-, vagy élő donorból származó) szervek korlátozott száma. Abszolút és relatív hiányuk miatt a várólistákon lévők közül sokan nem tudják megvárni az életben maradás esélyét, mások fizikai állapota pedig a hosszú várakozás során annyit romlik, hogy ez már a beültetés sikerének, eredményességének is akadálya lehet.

Az aktuális akció

Az Európa Tanács kezdeményezte, hogy a szervátültetésre váró betegek és családjuk iránti szolidaritás, a támogatás kifejezésére, a donorok, így a transzplantációk számának növelésére szervezzenek közösségi akciókat. A tematikus Európa Nap-ot eddig Ausztria, Ciprus, Görög-, Ír-, Német-, Olaszország, Portugália, Svájc, Svédország, Szlovénia, Törökország rendezte meg. Ez a jeles nap - legalább évente egyszer - lehetőséget teremt arra, hogy erről az életmentő beavatkozásról, akár határokon átívelő eredményeket hozó módon essen szó. Az ilyen alkalmak esélyt adnak arra, hogy a társadalom tagjai tiszteletüket fejezzék ki a donorok és családtagjaik iránt, a transzplantáltak pedig köszönetet mondjanak az átültetést végző sebészeknek, szakembereknek. Az európai rendezvény a többi kontinens számára is példát mutatott, 2005-ben – az Európa Tanács Transzplantációs Szakértő Bizottsága javaslatára, a WHO támogatásával –, megtartották a Szervdonáció és Transzplantáció első Világnapját.

Az idei világnap hazai rendezvényét a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat közösen tartotta. Orvosok, transzplantáción átesett betegek és olimpikonok úszóváltója, válogatott focisták részvételével zajlott kispályás mérkőzés hívta fel a figyelmet arra, hogy a szervátültetés után is lehet sportolni, elvégre a megbetegedett egyén a beültetett szerv révén nem csak a további életre, hanem a minőségi évekre is esélyt kapott. A díjátadó ünnepség azt is üzente a lakosság tagjainak, hogy az egész társadalom sokkal tartozik mindazoknak, akik saját szervük felajánlásával segítették hozzátartozójuk, barátjuk gyógyulását. Évente osztanak Pro Vita díjat azon hazai élődonoroknak, akik egyik veséjükről, májuk egy darabjáról mondtak le. A Transzplantációs Alapítvány idén harmadik alkalommal adományozott Szt. Kozma és Damján díjat azoknak, akik kiemelkedően sokat tettek a szervátültetés érdekében.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.