A zöld tea hatásai a fogyásra, érvédelemre

WEBBeteg összeállítás
aktualizálta: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus frissítve:

A zöld tea pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolta. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző, koleszterinszintet csökkentő szerepük is ismert, azonban számos feltételezett hatását meg is cáfolták már a kutatások. Mit tudunk a zöld tea fogyást segítő és érvédő szerepéről?

A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztik. Kevéssel a teaszüret után gőzölés, melegítés útján bontják le a tealevelekben megtalálható polifenol-oxidáz enzimet. Az eljárási folyamat miatt az erjedés leáll. A későbbiekben a leveleket formázzák és minőségüknek megfelelően válogatják és szárítják. A minőségi teák feldolgozását kézzel végzik.

Polifenolokban gazdag

Zöld teaA tea leginkább említésre méltó pozitív egészségügyi hatása összetevőiben rejlik. Antioxidáns hatású vegyületei közül legfontosabbak a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek, melyek nagy koncentrációban fordulnak elő a teában. Példaként említve egy liter tea megközelítőleg 1 gramm polifenolt tartalmaz, ami a zöld tea esetében valamivel magasabb, mint a fekete teában.

A zöld tea évezredek óta használatos szere a kínai tradicionális orvostudománynak. Számos jótékony hatása ismert. Segíti a vércukor regulációját, antidiabetikus hatással rendelkezik, így cukorbetegeknek is javallott a fogyasztása. A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak a szintén a polifenolok családjába tartozó epigallocatechin-gallát (EGCG) összetevője miatt, ám ez a hatás még bizonyításra vár.

A kedvező összetétel mellett szól az is, hogy a zöld teában körülbelül fele annyi koffein található, mint a feketében.

Zöld tea és anyagcsere

A zöld teában lévő epigallocatechin-gallát állatkísérletekben már bebizonyította jótékony hatását az elhízás kialakulásának megelőzésében is, hiszen az epigallocatechin-gallátot fogyasztó csoportban a kontrollcsoporthoz képest egyértelmű összefüggés volt kimutatható a zöld tea hatóanyagának fogyasztása, valamint a kisebb testtömeg, az alacsonyabb koleszterinszint és a kisebb mértékű inzulinrezisztencia között. A flavonoidok igazoltan kisebb mértékű kedvező hatást gyakorolnak a vérkoleszterinszintre.

A legújabb humán vizsgálatokból származó adatok is azt mutatják, hogy a zöld tea és a zöld tea kivonatok fogyasztása segíthet csökkenteni a testsúlyt, főleg a testzsírt, növelve az étkezés utáni termogenezist és a zsíroxidációt.

Ezen, a kísérletek során tapasztalt jótékony hatás miatt ideális szer akár a fogyás, akár az egészséges életmód kiegészítőjeként, bátran javasoljuk mi is pácienseinknek. Azt minden esetben kiemeljük, hogy a zöld teát natúran, lehetőleg cukor és édesítőszer használata nélkül érdemes fogyasztani.

Vannak csoportok, akiknek azonban nem javasolt a zöld tea gyakori, nagyobb mennyiségű fogyasztása (kis mennyiségben természetesen bárki számára fogyasztható). Ebbe a csoportba tartoznak a várandós, illetve szoptató nők, a vese- és májbetegek.

A tea hatásai az orvos szemével

A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind betegek bevonásával végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát. Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása. Számos egyéb vizsgálat hozott hasonló eredményeket.
Ezek alapján megállapítható, hogy a teafogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását. Átfogó, összegző, több kutatás eredményeit magában foglaló elemzések szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát. Leírták a teafogyasztás koleszterinszintet csökkentő hatását is. Kutatások a tea hatásairól

WEBBeteg összeállítás
Lektorálta, aktualizálta: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

Zöld tea
A teafélék közül az emberi egészségre gyakorolt legjelentősebb hatásokat a zöld tea fogyasztásával figyelték meg, melyet a keleti gyógyászatban már évszázadok óta előszeretettel használnak. A zöld tea fogyasztása és az emberi egészség közötti összefüggést régóta nagyra értékelik, de ma már számos kutatás is bizonyítja, hogy hatása rendkívül sokrétű.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.