Meddig maradnak életben a baktériumok? - Higiénia a konyhában

Szerző: Medipress

Egy új kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szalmonella és más baktériumok, akár 4 héten keresztül is életben maradhatnak – és élelmiszerrel érintkezve, azonnal fertőznek is.

Sok badarságot elhisznek az emberek, és ennek folyományaként számos elképesztő tévhitet gondolunk valóságnak. Az egyik ilyen hosszú életű tévedés az ún. öt másodperces szabály. Az öt másodperces szabály szerint hiába koszolódott be, pl. egy földre esett étel, ha várunk öt másodpercet, utána semmi bajunk nem lehet, ha elfogyasztjuk, mert a kórokozó baktériumok ennyi idő alatt elpusztulnak.

Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
Mi van az élelmiszercímkéken?

Nos, a National Geographic munkatársai utánajártak a témának, és szóra bírták Paul Dawsont, aki a Clemson Egyetem élelmiszertudományokkal foglalkozó professzora.

A szakember úgy nyilatkozott, hogy ez a tévhit olyan messze van a valóságtól, hogy igazából nem is lehet érteni, hogyan alakulhatott ki.

Ugyan korábbi kutatások alapján úgy tűnt, egy percen belül bizonyos élelmiszerek esetében a fertőződés megelőzhető, Dawson és kollégái úgy vélik, a szennyeződött étel esetében is zéró tolerenciát kell hirdetni, vagyis nulla másodperc az elfogadható érték, ameddig egy elfogyasztandó étel szennyező anyagokkal érintkezhet.

Akár négy hétig is képesek életben maradni

A kutatók ugyanis azt állapították meg, hogy a szalmonella és más baktériumok is, akár 4 hétig is képesek életben maradni száraz felületeken, és ennek következtében az ilyen felületekre hullott, ömlött ételekre gyakorlatilag azonnal átkerülhetnek.

A kép azonban valószínűleg ennél árnyaltabb, hiszen a Connecticuti Kollégium kutatásai azt mutatták, hogy míg a kísérleteikben 10, 30 és 60 másodpercre nyílt terepen hagyott alma 1 percen belül már több baktériumot is magához vonzott, addig a vizsgálatok során azzal párhuzamosan használt cukorkákra csupán 5 percen belül voltak kíváncsiak a kórokozók.

A szakemberek ugyanakkor egy dologban egyetértenek: nem az időtényező a fontos, hanem a helyszín a kockázatokat tekintve.

Meglepő, de sokkal biztonságosabb a babakocsiból a járdára esett kiflit letörölgetve újra a gyermekünknek adni, mint az otthoni konyhában a padlóra hullottat.

Az utca burkolata ugyanis, a kórokozó baktériumokat tekintve sokkal biztonságosabb környezet, mint a konyhapadló – még akkor is, ha szabad szemmel ezt esetleg másként ítélnénk meg.

Néhány fertőzés, mely hasmenést okozhat

Pár érdekes adat

  • 100 milliárd: A szájban élő baktériumok száma
  • 100 ezer milliárd: A belekben, emésztőcsatornában élő baktériumok száma
  • 2,5 milliárd: Baktériumok mennyisége egyetlen grammnyi kerti talajban
  • 7,2 milliárd: a konyhai szivacsban megtelepedő baktériumok száma
  • 3800: Egy irodai telefon egyetlen négyzetcentiméteres felületén élő baktériumok száma
  • 8: Egy WC-ülőke egyetlen négyzetcentiméteres felületén lévő baktériumok mennyisége

Ez is érdekelheti Tanácsok a nyári fertőzések megelőzéséhez

Medipress

Módosítva: 2010.08.10 09:41, Megjelenés: 2010.08.10 09:41

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket...

Mi a testhőmérséklet normál tartománya?...

A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

A szalmonella okozta hasmenés

A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.

A szalmonellafertőzés (salmonellosis) típusai...

A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos,...

A nyári idény klasszikusa: szalmonella...

A szalmonella olyan kórokozó, amely valamilyen fertőzött táplálék elfogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. Mitől lehet elkapni a fertőzést és...

A szalmonella baktérium elpusztítja a daganatos...

Laboratóriumban megváltoztatott szalmonellák segíthetik a jövőben a rákterápiát: az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a daganathoz,...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Ismeri Ön saját testét?

Ismeri Ön saját testét?

Infografika és videó