Az elektromos szúnyogriasztó veszélyei - Orvosi esetbemutatás

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Évek óta migrénben szenvedő 30 éves nőbeteg féloldali fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, szokatlan levertséggel, fáradtsággal keresi fel a háziorvosi rendelőt. Férje, aki sosem volt fejfájós, szintén hasonló panaszokkal küzd...

Beszámol róla, hogy már negyedik napja fáj a feje, hányingere van. A fejfájását paracetamol és diclofenac hatóanyagú gyógyszerekkel kezelte, odafigyelt a bő folyadékfogyasztásra, de panaszai csak átmenetileg enyhültek.

Napközben valamennyire javultak a tünetek, de estére újra romlottak. A szokásostól elérően a fejfájás alvás hatására nem javult, hanem ellenkezőleg, inkább súlyosbodott. Az eddigi migrénes epizódok során 2 napnál tovább sosem tartottak a tünetek.

A beteg elmondja, hogy munkáját nagyban nehezítik a tünetek, mert ha olvasnia, egy pontra fixálnia kell, vagy testhelyzetet változtat, erősödik a szédülés, fülzúgás, füldugulás jelentkezik. A rutin laborban nincs eltérés, vérnyomása, pulzusa rendben, fizikális vizsgálat során eltérés nem észlelhető.

A vizsgálat közben a beteg említi, hogy milyen furcsa összefüggés, hogy férje, aki sosem volt fejfájós, szintén hasonló panaszokkal küzd, és furcsállja, hogy reggelente rosszabbak a tünetei, mint neki. Ez felkelti az orvos figyelmét, aki részletesebben kikérdezi a fejfájás időbeni jelentkezésére vonatkozó körülményeket.

A beteg elmondja, hogy nem volt sem menstruációja, sem ideges nem volt, fertőzése nem volt a panaszok jelentkezésekor. Az orvos a vegyszerekkel való találkozással kapcsolatban is tesz fel kérdéseket, erre azt a választ kapja, hogy a tünetek jelentkezése előtt néhány nappal egy új, vegyszert tartalmazó elektromos szúnyogriasztót használnak, és az elmúlt napokban zárva voltak az ablakok, hogy a szer jobban hasson.

Mérgező lehet a melegvérűekre is

Utánanézve a szúnyogriasztó összetételének a toxicitással foglalkozó angol nyelvű weboldalakon említik, hogy a hatóanyag nemcsak ízeltlábúakra van hatással, hanem melegvérű élőlényeknél is befolyásolja több szervrendszer működését. Az akut toxicitás tünetei a fejfájás, szédülés, hányinger, fáradtság, a bőrrel vagy a szemmel érintkezve kontakt gyulladást okozhat. Nagy mennyiség szervezetbe kerülésekor görcsök, kóma is felléphet.

A szúnyogriasztó használatának kerülését javasolja az orvos, másnap reggel a beteg jelentkezik, hogy mind férjénél, mind nála elmúltak a tünetek, így további kivizsgálás nem történik.

Elektromos szúnyogriasztó - Érdemes elővigyázatosnak lenni

Az eset tanulsága az, hogy ha egyszerre hasonló panaszok lépnek fel több személyen, akkor a külső eredetnek érdemes utánajárni. A vegyszert tartalmazó elektromos szúnyogriasztó használata csak addig történjen, míg feltétlenül szükséges, utána mindig szellőztetni kell.

Ha új készüléket vásárolunk, nézzünk utána a hatóanyagnak. A régi, már bevált készülék esetében is figyeljünk oda a gyermekek, a krónikus betegek és az idősek reakciójára.

Ha valaki a toxicitás jeleit érzékeli magán, feltétlenül forduljon orvoshoz. Fontos teendő, hogy azonnal menjen friss levegőre, ha a bőrre vagy a szembe került, azonnal mossa ki, ne provokáljon hányást.

Az orvosi rendelő felkeresésekor a legjobb a gyanús szert magával vinnie, így az orvos utánanézhet a hatóanyag toxicitásának.

A szúnyogcsípésről

  • A szúnyogcsípés allergia tünetei, kezelése - A tünetek a csípést követő 48 órában jelentkezhetnek. A reakcióhoz a szúnyoggal való legalább 6 másodperces kontaktus szükséges.
  • Ezt teheti a szúnyogcsípés ellen - Ha megelőzzük a csípéseket, és mindezt az egészségünk szempontból is biztonságos módon tesszük, azzal csökkentjük a betegségek, komplikációk valószínűségét.
  • Mindent a szúnyogcsípésről - A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.
  • A szúnyogok és a kémia - Szakértők már régóta próbálják megfejteni a titkot, miért van az, hogy egyeseket sokkal jobban "szeretnek" a szúnyogok, mint másokat.

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.