Lázgörcsöt okozhat a kombinált oltás

Medipress
megjelent:

Azoknál a kisgyerekeknél, akik az MMRV (mumpsz, kanyaró, rubeola és bárányhimlő elleni) kombinált oltást kapják, nagyobb eséllyel alakul ki lázas roham az oltást követő hetedik és tízedik nap között, mint azoknál, akik az MMR (mumpsz, kanyaró, rubeola) és a bárányhimlő elleni oltást egyidőben, de két külön oltásban kapják, erősíti meg egy új tanulmány.

Bár a kombinált oltás megnöveli a lázgöcs kockázatát, kialakulására még így is kevés esély van. „Azt kell a szülőknek megérteni, hogy a kombinált injekció bár megkétszerezi a roham kialakulásának kockázatát, az esélye mégis csak egy az ezerhez” – magyarázza Dr. Nicola Klein, az oaklandi Kaiser Permanente Oltáskutató Központ társigazgatója, és e tanulmány vezető kutatója, ami a Pediatrics folyóirat júniusi számában jelent meg.

A tanulmány elkészítését az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) kezdeményezte. Ennek keretében 459 ezer gyermek egészségügyi adatait vizsgálták, akik első, kombinált oltásukat 2000 és 2008 között kapták meg. Az adatok a CDC által szponzorált „Vaccine Safety Datalink” (VSD) rendszeren keresztül érkeztek, ami az oltóanyagok biztonságosságát hivatott felügyelni, és amelyre országszerte nyolc egészségügyi szervezettől érkeznek adatok.

A kutatók azt találták, hogy a 12 és 23 hónapos gyerekek közül azok, akik az első MMRV oltásukat kombinált formában kapták meg, azoknál minden 2300 dózis beadásával, eggyel nőtt a lázas rohamok száma. A lázgörcs okozta rövid ideig tartó rángatózás a 6 hónap és 5 év közötti gyerekek körülbelül 5 százalékánál fordul elő, mondja Dr. Klein. Bár ez a roham, főleg a szülőknek, nagyon ijesztő lehet, nem vezet epilepsziás zavarokhoz.

A mostani tanulmány azt a korábbi felfedezést vizsgálja tovább, amely során kimutatták, hogy a lázgörcs kockázata megkétszereződhet. Ezután nem sokkal megváltoztatták az ajánlást az MMRV-vel kapcsolatban: Az MMRV önmagában nem ajánlott, csak úgy, ha külön adják be az MMR-t és a bárányhimlő elleni oltást.

Dr. Klein elmondta, hogy azért volt szükség az újabb vizsgálatra, hogy megbizonyosodjanak a kétszeres kockázat valódiságáról, és megtudják, hogy a lázgörcs máskor is felléphet-e. Arra jutottak, hogy a 7-10 nap letelte után a kockázat nem növekszik.

Az MMRV vakcinát 2005-ben engedélyezték a 12 hónapostól 12 évesig terjedő gyerekek körében. Az első adag beadása 12 és 15 hónapos kor között ajánlott, a második adagé 4 és 6 éves kor között. 2007 után a vakcina gyártási problémák miatt nem volt kapható, de a gyártó most újra vesz fel rá megrendeléseket. Sok klinika és orvosi rendelő raktárában még található belőle.

Dr. Wendy Sue Swanson gyermekgyógyász elmondta, hogy ő a MMRV vakcinát támogatta, de mióta kiderült hatása, és megváltoztak az ajánlások, a szülők figyelmét mindig felhívja esetleges mellékhatásaira. „A szülők eldönthetik, hogy vállalják-e a plusz 20 másodperc kellemetlenséget azért, hogy gyermekük két adagban kapja meg az oltást, és így lecsökkenjen a kockázat. Gyermekorvosként az a feladatom, hogy lecsökkentsem a kockázatokat. 2300 esetből egy, az szinte semmi, de nem akkor, ha a mi gyerekünk az az egy” – teszi hozzá Dr. Swanson, két kisgyermek édesanyja.

Részben e tanulmány hatására a CDC múlt hónapban egy új ajánlást hozott nyilvánosságra az MMRV vakcinával kapcsolatban, méghozzá azt, hogy azok a gyermekek, akiknek személyes vagy családi kórtörténetük során volt már ilyen roham, külön kell kapniuk az MMR és a bárányhimlő elleni oltást. Az első dózist akkor is így kell beadni, ha a szülő kifejezetten az MMRV oltást kéri.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.