Házi betegápolás, otthoni szakápolás... - Milyen lehetőségek vannak?

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni?

Ha igen, akkor igénybe veheti a támogató szolgálatok segítségét, amelyek szociális alapszolgáltatásokat nyújtanak. Ezek a szolgálatok alapvetően azért jöttek létre, hogy az önmagukat ellátni képtelenek segítségére legyenek. Nem értendő ide az a beteg, aki idős kora miatt nem tud magáról gondoskodni.

A két nagy csoport, akik igénybe vehetik a segítségüket: a vakok és a súlyosan fogyatékosok. A szolgáltatásokért térítési díjat kell fizetni, amelyet a szolgálat állapít meg a rászorultságot is vizsgálva. Az alábbi fő tevékenységekben tudnak segíteni: - szállítás; segítség abban, hogy a fogyatékos személy eljusson orvoshoz, fejlesztésre,- segítség abban, hogy a jelnyelvi tolmács elérhető legyen a siket vagy nagyothalló emberek számára,- segítség a munkahely keresésében, az oda való eljutásban. Bővebb információkkal a támogató szolgálatok tudnak szolgálni.

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék
Az időseknek legalább annyira oda kell figyelniük táplálkozásukra, mint a gyermekeknek. Szerencsére nekik sincs szükségük varázslatra, hogy kiegyensúlyozottak legyenek. Adunk pár tippet

A másik eset, amikor valaki nem minősül fogyatékosnak, rokkantnak. Ám mégsem képes magát teljesen ellátni, idős kora vagy egyéb ok miatt. A szociális szolgálatok dolga biztosítani a rászorulóknak, hogy az életkorral, egészségi állapottal, élethelyzettel változó életfunkciók, tevékenységi formák a lehető leghosszabb ideig szolgálják az önálló életvitel megtartását, pótolják a részlegesen, vagy teljesen hiányzó családi gondoskodást. A működtetett szolgáltatások segítik az időseket, betegeket testi és lelki egészségük, képességük megőrzésében, szociális körülményeik javításában, aktivitásuk és társas kapcsolataik megtartásában az önálló életvitel megtartása érdekében.

Mit jelent a házi segítségnyújtás?

A szociális szolgálat nyújtja a házi segítségnyújtást. Ez olyan gondozási forma, amely az igénybevevő önálló életvitelének fenntartását – szükségleteinek megfelelően – a gondozott lakásán biztosítja. Az ellátottak részére saját környezetében, életkorának, élethelyzetének és egészségi állapotának megfelelően, meglévő képességeinek fenntartásával, felhasználásával, fejlesztésével fizikai, mentális, szociális szükségleteinek biztosítása.

Gondozási terv
Nagyon fontos, hogy a házi segítségnyújtás módját, formáját és gyakoriságát a gondozás irányítója határozza meg a gondozási szükséglet vizsgálatáról készült szakvélemény figyelembevételével elkészített gondozási terv alapján.

A gondozás keretében a gondozó segítő kapcsolatot alakít ki, és tart fenn az ellátottal.

Az orvosi előírás szerint alapvető gondozási, ápolási feladatokat lát el. Közreműködik a személyi és lakókörnyezeti higiénia megtartásában, a háztartás ellátásában. Segítséget nyújt az ellátást igénybevevőnek a környezetével való kapcsolattartásban, veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, elhárításában.

Részt vesz az egyéni és csoportos szabadidős programok szervezésében.

Segíti az ellátottat a számára szükséges szociális ellátásokhoz való hozzájutásban. Együttműködik az előgondozást végző személlyel. Szükség esetén segíti a bentlakásos intézménybe való beköltözést.

A módosult tudatállapot
A módosult tudatállapot (MTA )egyik jelentése egyfajta beszűkült tudatállapot, amelyben a beteg ember megnövekedett szuggesztibilitással bír,azaz minden kimondott szónak jelentősége van számára,ez a betegsége teljes folyamatában jellemző.
Módosult tudatállapot - hogyan éli meg a beteg és a gyógyító személyzet?

A gondozó munkája során együttműködik az egészségügyi és szociális alap- és szakellátást nyújtó intézményekkel. Az idevonatkozó törvény alapján a házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet. A házi segítségnyújtást a szakvéleményben maghatározott napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában kell nyújtani. Rendszeres házi segítségnyújtás csak fertőzésmentes lakókörnyezetben rendelhető el.

Ha fertőző beteg gondozása szükséges, ki kell jelölni egy gondozót, aki a fertőző állapot időtartama alatt kizárólag a fertőző beteget gondozza, a szükséges tárgyi feltételek és felkészítés biztosítása mellett. A házi gondozó a gondozási feladatokat gondozói körzetekben végzi.

Aki beteget gondoz, érdeklődjön!

Aki beteget gondoz, érdemes érdeklődnie a területileg illetékes önkormányzatnál, hogy működik-e ilyen otthoni szakápolási szolgálat. Ez azonban nem tartozik a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok közé. Arról is a területileg illetékes önkormányzaton tudnak információt adni, milyen egyéb lehetőségek vannak, mert ez gyakran településenként eltérő.

Az utolsó napok
Ha valaki otthon szeretne meghalni, el kell gondolkodnunk rajta, milyen gondozást igényel. El tudjuk-e mi magunk látni, vagy kérjük szakképzett ápolónő segítségét? Sokat segíthet a helyzettel való megbékélésbe, ha valamelyik családtag magára vállalja az adminisztrációs feladatokat (pl. mi szükséges a halotti bizonyítvány megszerzéséhez, a temetés vagy hamvasztás megszervezése). Vannak, akik mindezzel egy családi jóbarátot vagy ügyvédet bíznak meg. Bárhogy is döntsünk, mindenképpen próbáljuk meg a hivatalos dolgokat még szerettünk elhunyta előtt elintézni.

Több város, önkormányzat a beteg otthonában, kezelőorvosának elrendelésére szakképzett ápolók által végzett otthoni szakápolást működtet. Biztosítja a szakápolási tevékenység működési feltételeit, szakmai irányítását és gazdálkodását. Működési területén az otthoni szakápolás olyan segítségnyújtás, amely lehetővé teszi az önálló életvitel fenntartását, kórházi ápolást rövidít le vagy vált ki. Ezeket a tevékenységeket az előírt szakmai képesítéssel rendelkező ápoló, szakápoló, diplomás ápoló és gyógytornász végzi a szakmai kompetencia határok betartásával.

Az ellátás felelőssége szakápolást jelent és azokra a hálózatba kerülő, segítséget igénylő személyekre terjed ki, akik egészségi állapotuk miatt szakápolásra szorulnak és ápolásuk lakásukon végezhető.
Ezen túl az illetékes gondozó szolgálat munkatársának is jelzik a szakemberek, ha szociális ellátásra is szüksége van a betegnek.

Az ellátásba bekerülők részére az egyéni sajátosságokhoz, szükségletekhez igazodó szakszerű ápolást biztosítja. Az otthoni szakápolást az OEP 100 százalékban támogatja.

(WEBBeteg - Czibere Anikó újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.