Magnézium, a memóriajavító

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az agyban a megnövekedett magnéziumszint javítja a rövid-és hosszú távú memóriát, fejleszti a tanulási képességet – legalábbis ezt tapasztalták állatkísérletek során az idősebb és fiatalabb egereknél egyaránt.

A kutatók eredményei arra engednek következtetni, hogy a megnövekedett magnézium bevitel javítja a kognitív képességeket, míg az életkor előrehaladtával tapasztalható memóriagyengüléshez többek között az alacsony magnéziumfogyasztás is hozzájárul.

Az étkezési szokások nagymértékben kihatnak a kognitív képességekre. Az olyan élelmiszerek, melyek pozitívan hatnak a szinapszisokra (a neuronok közötti kommunikáció színhelye) segítik a tanulási folyamatokat, javítják a memóriát és megelőzik a kognitív funkciók romlását az életkor előrehaladtával.

A pekingi Csinghua Egyetem Memória és Tanuláskutató Központjában végzett kísérletek vezetője, Guosong Liu professzor elmondta, hogy a magnézium a szervezet számos szövetének, így az agynak a működéséhez is elengedhetetlenül fontos. Mivel azonban a hagyományos módon nehéz hozzájutni, mivel csak kevés élelmiszerben megtalálható, a kutatáshoz egy új magnéziumvegyületet, a Magnézium-L-treonát (MgT) használták. Azt tapasztalták, hogy az agy megnövekedett magnéziumszintje hatására jelentősen javultak a kognitív funkciók, a tanulási folyamatok és a memória, valamint növekedett a működő szinapszisok száma is, mely kiemelt fontosságú a tanuláshoz.

Csak óvatosan!

A kutatók ugyanakkor mindenkit intenek attól, hogy nagy dózisban fogyasszon magnéziumot, hiszen az emberi szervezetre gyakorolt hatások tisztázásához még további kutatásra van szükség, annak ellenére, hogy az egerek agya nagyrészt hasonlóan működik az emberekéhez.

A kínai tudósok azt remélik, hogy ha a további vizsgálatok során is igazoltnak bizonyul a magnézium memóriára gyakorolt pozitív hatása, akkor az jelentős lépést hoz majd az időskori memóriahanyatlás megállításában, sőt, a korral járó betegségek kialakulásának a folyamata is lassítható lenne.

A magnézium csupán néhány gyümölcsben, a spenótban és más, sötétzöld leveles zöldségekben található meg.

Liu professzor szerint a vizsgálat azért is fontos, mert az iparosodott világ lakosságának fele magnéziumhiányosnak mondható, ez a hiány pedig a korral előrehaladva tovább növekszik. A napi beviteli mennyiség ajánlott mértéke 400 mg a felnőtt szervezet számára.

A kutatásról a Neuron című tudományos folyóirat januári számában lehet bővebben olvasni.

A magnézium többi hatása, szerepe a szervezetben

(WEBBeteg - Cs.K., fordító; Forrás: medicalnewstoday; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.