Rövidíthető az antibiotikumos kezelés

MTI
megjelent:

Francia orvosok kimutatták, hogy csökkenthető az intenzív osztályokon a baktériumfertőzés ellen alkalmazott antibiotikumos kezelés időtartama a vérben lévő prokalcitonin szintjének meghatározása segítségével.

A prokalcitonin a pajzsmirigy által „igen kis mennyiségben” kiválasztott vegyület –mondta el a tanulmányt koordináló Michel Wolff, a párizsi Bichat-Claude Bernard Kórház munkatársa.

Óvatosan az antibiotikumokkal!

Ne követeljünk minden megfázásra antibiotikumot a háziorvostól! Csak a bakteriális fertőzések kezelhetők és kezelendők antibiotikummal.
Szemléletváltás kell >>

Bár ennek okát még nem ismerjük, gyulladás – gyakran fertőzés – esetén jelentősen megnő e vegyület szintje a szervezetben - fejtette ki a professzor.

A vérvétellel mérhető prokalcitoninszint antibiotikumos kezelést igénylő baktériumfertőzés esetén megnő, vírus okozta fertőzés esetén azonban nem.

A vizsgálatot két franciaországi intenzív osztályon végezték el, két, egyenként mintegy 300 fős csoport összehasonlításával.

Az egyik csoportnál az orvosok figyelembe vették a prokalcitoninszintet, a másikban hagyományos módszereket alkalmaztak.

A fertőzés kezelésével csökkent a prokalcitoninszint. Ott, ahol ezt a mutatót figyelembe vették, az antibiotikumos kezelést három nappal megrövidíthették. Wolff professzor szerint ez jelentős eredmény, tekintettel arra, hogy az antibiotikumos kezelés csökkentése gyengítheti az intentív osztályon kényes kérdésnek számító gyógyszerekkel szembeni rezisztenciát.

A prokalcitonin antibiotikumos kezelésben játszott szerepét korábban a tüdőfertőzések esetében már kimutatták. „Mi vagyunk az elsők, akik intenzív osztályon vizsgáltuk, súlyosabb betegeknél” – mondta Wolff professzor. A francia tudósok tanulmányának eredményeit a The Lancet című brit orvosi szakfolyóirat szombati száma ismertette.

(MTI)

Frissítve: 2010.01.25. 10:38, Megjelent: 2010.01.25. 10:38
Címkék: Antibiotikum téma

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.