Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

Dr. Ács Gábor †
szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
frissítve:

Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

Az 1800-as évek vége felé Louis Pasteur írta le immár tudományosan az alkoholos erjedés elméletét, melynek révén 14%-os alkoholt lehet előállítani. Lepárlással tovább fokozható az alkohol koncentráció, a tiszta gyümölcs cefréből készült igazi magyar házi pálinka 50-52 fokos is lehet.

Hol kezdődik az alkoholizmus?
„Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?” - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Az orvos válasza

Az alkohol szerepe a gyógyászatban

Az orvoslásban az alkoholt egyrészt oldószerként használják, vízben nem oldódó alapanyagok folyékonnyá tételére, tinktúrák, ecsetelők, külső bedörzsölők alkotó része.

A bőr zsírtalanításának, fertőtlenítésének elengedhetetlen része az alkoholos, illetve manapság már több hatóanyaggal kiegészített alkohol tartalmú fertőtlenítőszerekkel való lemosás.

Vonatkozik ez a sebek környezetére is, ahol a szennyeződés eltávolítására, fertőtlenítésre alkalmazzuk ezeket a szereket. A bőrről elpárolgó alkohol hőt von el, így kellemes hűsítő érzést okoz.

Tovább Elsősegély alkoholmérgezés esetén

A vörösbor jótékony hatásai
A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen. Manapság a mértékletes borfogyasztás a kardiovaszkuláris betegségek elleni védelem miatt került előtérbe.

A vörösbor előnyei

Az alkohol esetében önmagában alkalmazva érdemi fertőtlenítő hatás csak 70 százaléknál magasabb koncentrációban várható.

Sebbe kerülve fájdalmas, vízelvonás révén roncsolja a szöveteket, így sebek kezelésére, fertőtlenítésére nem alkalmas. Zárt bőrfelszín mellett gyulladás, gennyesedés kezelésére alkalmazott eljárás az alkoholos párakötés.

Régi népi gyógymód a köpölyözés, amikor kis mennyiségű alkoholt tatalmazó üvegharangocskákat tesznek a bőrfelszínre, az alkohol elpárolgásával vákuum keletkezik a harangocskákban, ezáltal szívó hatást gyakorol az adott bőrterületre, helyi vérbőséget okoz, javítja a keringést, csökkenti a gyulladást, a fájdalmat.

Gyógyszerkereső
Adatbázisunkban több ezer készítmény szerepel. A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát, esetleg valamely tulajdonságát!

Gyógyszerkereső

Többet árt, mint használ

A pálinka alkalmatlan fertőtlenítésre, így használata akkor sem ajánlott, ha nincs kéznél megfelelő patikaszer, a tisztavizes vagy az erős szennyeződés langyos szappanos vizes lemosása a jobb megoldás.

Gyomor- bélrendszeri panaszok, görcsök esetén simaizom ellazító hatása révén csökkenti a panaszokat, de magát a betegséget súlyosbíthatja, így mai gyógyszerválasztékunk mellett az alkohol nem ajánlott orvosi gyógymód.

Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer – fájdalomcsillapító, altató, fertőtlenítő, de ismerve káros hatásait ez már a múlt. Pálinka helyett otthoni gyógyszer szekrényünkben legyen fájdalomcsillapító, görcsoldó és sérülések ellátására szövetbarát sebfertőtlenítő.

Tovább Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ács Gábor, oxyológus

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.