H1N1: házikedvencekre is veszélyes lehet a vírus

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Pozitív lett a H1N1 teszt egy 13 éves, iowai kandúrnál. Az orvosok elmondása szerint ez az első ismert eset, mikor a macska a gazdától elkapta a sertésinfluenza vírust.

Eddig csak a vadászgörényről, a sertésről és a macskáról derült ki, hogy elkaphatják a H1N1 vírust az embertől, s az állati influenza tünetei nagyon hasonlítanak az embernél tapasztalt tünetekhez: köhögés, nehezen csillapítható láz - mondta Dr. Michael Putnam.

A házikedvenc egészségi állapotáról sokat elárulnak az étkezési szokásban bekövetkező változások: a lázas állat gyakran kihagyja az étkezést, mely igen veszélyes, ha sorozatban több napig tart.

Fontos a megfelelő higiénia

Figyeljen arra is, hogy ne adjon át kórokozókat kedvencének, mosson kezet köhögés, tüsszögés után, mielőtt az állatot simogatná.

Eddig még nem tapasztalták, hogy a kutyákat is veszélyeztetné a sertésinfluenza vírusa, ám vannak olyan influenzatörzsek, melyek veszélyesek lehetnek rájuk. Ilyen a H3N8 nevezetű kutyainfluenza.

Egyes vény nélkül kapható antihisztaminok alkalmasak a kutyák és macskák kezelésére, ám ha úgy tapasztalja, kedvence beteg, jobb, ha megfelelő szakellátásban részesül, és felkeresik az állatorvosi rendelőt. Itt a megfelelő köhögés-és lázcsillapító készítményt, valamint antibiotikumot és folyadékpotló szert fogja kapni az állat.

Az ember képes az influenzavírust egyik állatról a másikra átadni is, ezért fontos, hogy minden gazdi odafigyeljen arra, hogy csökkentse a kedvencére leselkedő kockázatokat.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: wtvq.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.