"Agydaganatom van? Mik a betegség tünetei?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"21 éves vagyok, két hete fejfájás tapasztaltam. A fájás a fej középső részétől kicsit hátrébb, középen jelentkezett. Köhögés, ásítás, lépcsőzés hatására a fájdalom kissé fokozódott. Lehet, hogy agydaganatom van?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Agydaganatom van?
21 éves vagyok két hete fejfájás jelentkezett nálam. A fájás a fej középső részétől kicsit hátrébb, középen jelentkezett. Köhögés, ásítás, lépcsőzés hatására kissé fokozódott. Utána olvastam és láttam, hogy ezek akár az agytumor tünetei is lehetnek. Ha lefeküdtem, vagy fekvő helyzetből hirtelen álltam fel, kissé jobban fájt. Azt olvastam, hogy az agydaganat okozta fejfájást nem csillapítják a hagyományos fájdalomcsilapítók.Sajnos nálam sem használt. Az agydaganat okozta fejfájás a fej mely részén jelentkezik és hogyan? Ezekből a tünetekből lehet-e e betegségre következtetni, ha az agytumor más jelei nem jelentkeztek? Olvastam hogy az agydaganat okozta fejfájás az idő előrehaladtával egyre sűrűbben jelentkezik, majd állandósul. Ez a ,,sűrűbb jelentkezés" milyen időközöket takar? Az agydaganat milyen erősségű fejfájást okozhat?

Kedves Kérdező!

Először is nyugodjon meg, egy fejfájás hátterében nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Ha utánaolvasott tudnia kell, hogy az agydaganatnak nem a fejfájás az első tünete az esetek többségében, hanem egyéb kiesési vagy izgalmi tünetek jelentkeznek, attól függőn, hogy melyik agyterületen alakult ki a daganatos elváltozás.

Sokszor a daganatok nem is okoznak fejfájást, illetve a fájdalom mértéke ha van igen különböző lehet, a legenyhébbtől, a legelvislhetetlenebbig. Az Ön fejfájása leginkább az elmondása alapján nyaki gerinc eredetűnek tűnik, azaz a nyaki gerinc melletti izomzat "merevsége, görcse" okozhatta, melynek típusos tüneteit le is írta.

Érdemes ennek megelőzésére rendszeres nyaki gerinctornát végeznie, illetve időnként a nyaki gerincet átmaszíroztatni, főleg ha még tanul vagy ülő munkát végez.

(WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.