Hüvelyfertőzés - Megéri orvoshoz fordulni

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Hüvelyfertőzésre mit ajánlatos használni? Valószínűleg nem gombásodás, de nem merek orvoshoz fordulni. Mik lehetnek a következményei, és mit használjak rá? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Anna!

Mivel nem volt orvosnál, így nem tudhatja, hogy milyen kórokozó valószínű. Miért nem mer elmenni orvoshoz? Nem egy nagy dolog, és nagyon hamar túllesz rajta. Néhány perces a vizsgálat, és megfelelő gyógyszert fog kapni, a panaszok pedig hamar megszűnnek. Ne izguljon, így sajnos én sem tudok segíteni.

Amit fontos tudnia, hogy egy krónikussá vált fertőzés felszálló fertőzéshez, így kismedencei fertőzés is kialakulhat.

Nem írja, hogy vajon mi előzte meg a fertőzést, milyen tünetek, panaszok vannak, és ami nagyon fontos lesz a vizsgálaton, hogy ellenőrizzék a folyás, vagy gyulladás jellegét. Mivel már egy hónapja tartanak a panaszok, feltétlen kérjen az orvostól megfelelő gyógyszert, hogy a normál flórát is visszaállítsák a kezelést követően.

A hüvelyfertőzések lehetséges okai

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása. A hüvely a pubertást követően saját baktériumflórával rendelkezik. Ezek közül a baktériumok közül a legfontosabb a lactobacillus, mely védelmet nyújt a kórokozókkal, hüvelyfertőzésekkel szemben. A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes tusfürdők, intim mosakodószerek túl gyakori alkalmazása. A menstruációs vér szintén a hüvelyen keresztül távozik a női testből, mely jó táptalaja a kórokozóknak. A végbél közelsége is a fertőzések létrejöttét segíti elő. A hüvely a nemi életben betöltött funkciója miatt is folyamatosan baktériumoknak van kitéve, melyek a meleg, jó vérellátású környezetben könnyen elszaporodhatnak. A leggyakoribb hüvelyfertőzések

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Hüvelyfertőzés
Melyek a leggyakoribb hüvelyfertőzések? Mi okozhatja ezeket? Milyen tüneteik lehetnek a leggyakoribb hüvelyfertőzéseknek?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.