A szalmonella baktérium elpusztítja a daganatos sejteket

Szerző: MTI

Laboratóriumban megváltoztatott szalmonellák segíthetik a jövőben a rákterápiát: az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a daganathoz, hogy elpusztítsák azt.

A baktérium előnye, hogy rossz vérellátású szövetekben is jól érzi magát, így a kemoterápiával ellentétben eléri a karcinóma vérerekkel gyengén ellátott területeit is.

A németországi braunschweigi Helmholtz Fertőzéskutatási Központ munkatársai megfejtették, hogyan jutnak be a szalmonellabaktériumok a daganatokba - tudósít a Berliner Morgenpost című német lap internetes kiadása (morgenpost.de). Sara Bartels, a központ kutatója elmagyarázta, hogy a szalmonellafertőzésre válaszképpen az emberi immunrendszer a TNF-alfa ingerületátvivő anyagot aktiválja, amely a tumor véredényeit hivatott károsítani.

A kutatók fontos információt találtak arra vonatkozóan, hogyan hatol be a szalmonella baktérium a daganatba, ennek birtokában most megkísérelhetik a baktérium megfelelő manipulációját, hogy az a rákterápia hasznára válhasson anélkül, hogy veszélyes fertőzéseket okozna. Ehhez el kell találniuk a baktérium agresszivitásának ideális mértékét, hogy az eljusson a rosszindulatú daganatokhoz, és elpusztítsa azokat, ugyanakkor a beteget ne veszélyeztesse.

A szalmonella parányi pálcikaformájú baktérium, amely igen mozgékony, és számos betegséget okozhat embernél, állatnál egyaránt. A mérsékelt égövben elsősorban élelmiszermérgezések kiváltójaként ismert.

(MTI)

Módosítva: 2009.09.07 17:33, Megjelenés: 2009.09.07 17:33
Címkék: Szalmonella, Daganat

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket...

Mi a testhőmérséklet normál tartománya?...

A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

A szalmonella okozta hasmenés

A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.

A szalmonellafertőzés (salmonellosis) típusai...

A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos,...

A nyári idény klasszikusa: szalmonella...

A szalmonella olyan kórokozó, amely valamilyen fertőzött táplálék elfogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. Mitől lehet elkapni a fertőzést és...

Meddig maradnak életben a baktériumok?...

Egy új kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szalmonella és más baktériumok, akár 4 héten keresztül is életben maradhatnak – és élelmiszerrel érintkezve,...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó