Csomó a szájban - Milyen betegség tünete lehet?

Dr. Galgóczi Natália
szerző: Dr. Galgóczi Natália, fogorvos - WEBBeteg
megjelent:

"A szájnyálkahártyámon kitapintható egy hüvelyujj-körömnyi csomó, ami nem nő és pár mm-en belül messzebb nem is mozdul el. Mi lehet ez?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdése.

Csomó a szájban - Milyen betegség tünete lehet?

Tünetem a következő: a szájnyálkahártyámon kitapintható egy hüvelyujj-körömnyi csomó, ami nem nő és pár mm-en belül messzebb nem is mozdul el. Fogszabályzót viselek, a csomó a jobb alsó szemfogammal szemben van. Nem fáj, nem váladékozik, kicsit fehéresebb színű a környező nyálkahártyánál. Kivülről is látható, olyan mintha egy nagy pattanás lenne kialakulóban. Amúgy 22 hetes terhes vagyok. Mi lehet ez?

A leírtak alapján arra gondolok, hogy Önnek kis nyálmirigy gyulladása van. Ezek a kis nyálmirigyek a szájüreg nyálkahártyája alatt szinte mindenütt megtalálhatók. Legtöbbször azonban az alsó ajak belső részétől lefelé, a két alsó szemfoggal szembeni területen szokott ez a gyulladás kialakulni, ahogy Önnél is.

A gyulladás kimenetele kétesélyes: vagy magától kitisztul, vagy növekedhet, ami viszont már fájdalommal is járhat. Ezt szájsebészeten szokták kimetszeni érzéstelenítésben és 1-2 öltéssel zárni. Ez a kis ambuláns műtét 10 percnél nem tart tovább és a terhességére ill. a babára semmilyen hatással nincs.

Fogorvosától kérhet tanácsot, beutalót szájsebészhez.

Szájüregi daganatok tüneteiről bővebbentegség tünete lehet?
Magyarországon évente mintegy háromezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot, aminek következtében csaknem 1700 beteg hal meg. A szájüregi daganatok legfontosabb ismertetőjegyei >>

(WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.