Mi okozza a szájszárazságot? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Több, mint tíz éve kezdődött: kiszárad a torkom úgy, hogy ha nem csinálok vele semmit, akkor beszélni sem tudok, úgy berekedek. A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdése.

Szájszárazság, rekedtség

Szívbetegségem van, le vagyok százalékolva 5 éve, de most nem ez a problémám. Több mint tíz éve kezdődött: kiszárad a torkom úgy, hogy ha nem csinálok vele semmit, akkor beszélni sem tudok, annyira berekedek. Ez a hosszú folyamat mostanra ott tart, hogy már éjszaka is a legerősebb mentolos cukorkával a számban tudok elaludni, ami nem kis veszélyt jelent. Több orvosnál jártam, a vércukrom és a koleszterinem a gyógyszereknek köszönhetően jó, mindenki elakadt a szopogatós gyógyszereknél, amit hiába mondtam, hogy nem használ. Nincs más megoldás? Még ide tartozik a fejfájásom is, ez is hosszú ideje megvan, sajnos kénytelen vagyok a felírt gyógyszeradag két-háromszorosát szedni, hogy használjon, de ettől meg a szám sarka reped ki állandóan.

Kedves kérdező!

A rossz lehelet okai

Nagyon hétköznapi probléma, és éppen ezért számtalan oka lehet a rossz leheletnek. Mit tehetünk ellene? >>

A szájszárazság sajnos szinte az összes sav- és vérnyomáscsökkentő gyógyszernek lehet a mellékhatása, amelyek közül biztosan Ön is többfélét szed. Természetesen egyéb oka is lehet azokon kívül, amiket felsorolt.

Például az egyik autoimmun betegségnek is lehet ilyen tünete, de az általában szemszáradással együtt jár és a nőket kilencszer gyakrabban érinti. Tüneti kezelésre vásárolhat vény nélküli szereket a patikában.

A fejfájásnak szintén sok oka lehet, érdemes specialistát felkeresni (neurológiai Osztályokon szokott lenni Fejfájás szakrendelés), mert az októl függ, hogy milyen kezelés lesz hatékony.

(WEBBeteg - Dr. Szántó Antónia, immunológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.