Vakbélgyulladás - vizeletteszt is kimutathatja?

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai orvosok olyan vizeletteszten dolgoznak, amellyel ki lehetne mutatni a vakbélgyulladást. Erről számol be a BBC brit közszolgálati hírportál az Annals of Emergency Medicine című orvosi szaklap alapján.

A siker nagy áttörést jelentene, mert a vakbélgyulladást nehéz diagnosztizálni, főleg gyerekeken, pedig akár halált is okozhat, ha nem operálják meg időben a beteget.

A vakbélgyulladás tünetei
A betegség legtöbbször rossz közérzettel, étvágytalansággal és bizonytalan köldöktáji, majd gyomor tájéki fájdalommal indul. A folyamat előrehaladásával a fájdalom erősödik. Bővebben a vakbélgyulladás tüneteiről

A képalkotó vizsgálati módszerek fejlődése ellenére a vakbéleltávolítások 30 százaléka bizonyul utólag fölöslegesnek.

Viszont az esetek 45 százalékában mire a műtétre sor kerül, a féregnyúlvány már perforálódott.

A Bostoni Gyermekkórház kutatói tömegspektrométeres eljárással vizsgálták gyerekek vizeletét, és több olyan anyagot is találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók a vakbélgyulladás miatt fellépő immunválasszal és gyulladással.

Legjobbnak az úgynevezett leucindús alfa-2 glikoprotein (LRG) bizonyult, mert ennek szintje jelentősen megemelkedik vakbélgyulladás esetén, még olyankor is, amikor CT semmit sem mutat ki.

A vakbélgyulladás tünetei
A betegség kezelése egyértelműen sebészi, a műtét lényege a gyulladt féregnyúlvány (appendix) eltávolítása, az ún. appendectomia. Vabélműtét

Azt is tapasztalták, hogy a vizeletben annál több az LRG fehérje, minél erősebb a vakbélgyulladás.

A kutatók elismerik, hogy tömegspektrométeres vizsgálat nem mindenütt áll rendelkezésre, de remélik, rövidesen ki lehet fejleszteni egy egyszerű és gyors tesztcsíkos vizeletvizsgálati módszert az LRG fehérje megemelkedett szintjének kimutatására.

A módszer azonban valószínűleg inkább csak gyerekeknél működik.

(FH)

Cikkajánló

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.