Hogyan hatnak a szteroidok? Alkalmazás és mellékhatások

Dr. Kovács Anikó
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Szintetikus szteroidokkal pótolhatjuk a kortizon és az aldoszteron hormonok hiányát, valamint nagyobb mennyiségben alkalmazva számos gyulladásos jellegű betegség orvosolható velük.

A téma cikkei

3/1 Hogyan hatnak a szteroidok?
3/2 A szteroidok alkalmazási módja
3/3 A szteroidok mellékhatásai

A mellékvesekéregben termelődő kortizon nevű szteroid szerkezetű hormonnak nagyon sok fontos hatása van szervezetünk megfelelő működésére. Ezért hiánya vagy túlzott termelése is betegségek forrása lehet.

Ugyanitt termelődik az aldoszteron nevű hormon is, mely só- és vízháztartásunk befolyásolásával a vesén keresztül fejti ki vérnyomásemelő hatását. Hiányuk okozza az Addison-kórt, túltermelődésük hatására pedig Cushing-kór fejlődik ki.

A szteroid mint hormonpótló

Hasznos linkek!

Szintetikus szteroidokkal pótolhatjuk ezen hormonok hiányát, valamint nagyobb mennyiségben alkalmazva számos gyulladásos jellegű betegség orvosolható velük. A szintetikus készítmények egy része azonban az aldoszteron hatásait is utánozza, ez mellékhatások kialakulásához vezethet. Szintetikus kortikoszteroidokat alkalmazva a kortizon szerteágazó élettani hatásai felerősödhetnek, és mellékhatás formájában jelentkezhetnek, különösen nagy dózisban és/vagy a hosszú távon alkalmazva.

A kortikoszteroidok elsődleges alkalmazási területe a mellékvesekéreg hormonjainak pótlása. Ez szükségessé válhat mellékvesekéreg-elégtelenség (Addison-kór) esetén, és veleszületett mellékvesekéreg túlburjánzás (adrenalis hyperplasia) esetén, amikor a kortizon-szintézis szenved zavart.

Cushing-szindómás (kortizon túltermelés) betegek a mellékvese műtéti eltávolítása után részesülnek kotikoszteroid kezelésben. Az ilyen jellegű hormonpótlás esetén nem figyelték meg jelentős mellékhatások kialakulását.

A manapság a testépítők által elterjedten használt és a doppingbotrányokból is közismert szteroidkészítmények egy másik csoportba, az úgynevezett anabolikus szteroidok közé tartoznak. Ezek hatása – bár kémiai szerkezetük hasonló – jelentősen eltér a mellékvesekéreg által termelt kortikoszteroidokétól.

Gyulladásgátló és immunszuppresszív hatás

Cikkek a gyógyszerszedésről

A szervezetben termelődő kortizon némi gyulladásgátló hatással rendelkezik, bár ez a fertőzések elleni védelemben nem jelentős. Inkább arra szolgál, hogy megelőzze a szervezet védekező reakcióinak túlzott mértékű megjelenését, mely már veszélyeztetné magát a szervezetet.

Nagyobb mennyiségű szintetikus szteroidot alkalmazva azonban jelentős gyulladáscsökkentő hatást lehet elérni. A hormonpótlás mellett ez a kortikoszteroidok másik nagy alkalmazási területe.

Kórokozók, fizikai vagy kémiai ártalmak, autoimmun betegségek, és túlérzékenység okozta gyulladás kezelésére egyaránt hatékonyak. Nemcsak a gyulladás tüneteit mérséklik, hanem a gyulladással járó szövetkárosodást is megelőzik.

Fontos tudni, hogy a szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása csak a tüneteket csökkenti, de a kiváltó okot nem szünteti meg, ráadásul súlyos mellékhatásokat is okozhatnak. Ez az oka annak, hogy csak akut, életet veszélyeztető gyulladás esetén, vagy az elhúzódó gyulladás szövetkárosító következményeinek kivédésére használják.

Többek között oszteoartritisz, reumás szívgyulladás, gyulladásos bélbetegségek, pajzsmirigygyulladás vagy egyes májgyulladások esetén alkalmazzák.

Csökkentik a gyulladásos jellegű kollagén-érbetegségek tüneteit is, mint például a reumás ízületi gyulladás.

Az allergiás megbetegedésekre is jó hatásúak, alkalmazzák őket asztma, allergiás rinitisz, szénanátha, csalánkiütés, szérumbetegség és kontakt dermatitisz kezelésére is. A hatás kifejlődéséhez némi időre van szükség, ezért például asztmánál rohamoldónak nem alkalmazhatók.

Bőrgyógyászati gondokra, és szemészeti problémákra

Mozgásszervi panasz és szteroid

Gyakori kérdésekEdzésen esés közben megnyúlt a könyökömbeN a szalag. Később teniszkönyök alakult ki, azóta is fáj. Az orvosom különböző fizikóterápiás kezeléseket írt ki, de nem használt. Azt ajánlotta, hogy kezdjünk el egy szteroidos kezelést, de félek a mellékhatásoktól. Dr. Csuth Ágnes, családorvos válasza az orvos válaszol rovatban

Egyes bőrgyógyászati kórképekre is jó hatással vannak, például a hólyagos bőrkiütés (pemphigus), ekcéma, seborrhoea, pikkelysömör és a kóros bőrviszketés (pruritus) kezelésére.

Szemészeti betegségeknél a mélyebb, elhúzódó gyulladások, például szemideggyulladás következményeinek kivédésére alkalmazzák. Ezek a készítmények a szem bakteriális, virális, vagy gombás fertőzéseinek tüneteit elfedik, valamint növelik a szem belnyomását.

Zöldhályogban szenvedő betegeknek emiatt nem alkalmazhatók szteroid gyulladáscsökkentők.

Ezenkívül egyes leukémia fajtákban, és néhány daganattípusnál a citosztatikus kezeléssel együtt enyhíti a tüneteket és segíti a rák visszahúzódását is.

Továbbá alkalmazhatók vérzéses és fertőzéses sokkban adjuváns szerként, valamint citosztatikumok okozta súlyos hányás csillapítására.

Alkalmazásuk elnyomja a szervezet immunrendszerét, amit szervátültetéskor használnak ki az új szerv kilökődésének megakadályozására.

Gyógyszerekről bővebben

Olvasson tovább! A szteroidok alkalmazási módja

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Reinhardt István

Módosítva: 2009.06.01 13:34, Megjelenés: 2009.06.01 13:34

CIKKAJÁNLÓ

 COVID-19-járvány

COVID-19-járvány

A járvány lecsengő szakaszában van, több a gyógyult, mint az aktív fertőzött.

Füstmentes jövő?

Füstmentes jövő?

Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

Fogkefe gyerekeknek

Fogkefe gyerekeknek

Hogyan történik a kisbabák és kisgyermekek megfelelő szájápolási rutinja?

A koronavírus-járvány során sok csaló...

A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból...

Tanácsok horgászoknak a koronavírus-járvány...

A COVID-19 a szabadban is terjed cseppfertőzés útján, ezért a jelenlegi járványhelyzet a horgászoktól is nagyobb odafigyelést igényel. A szabályok betartása...

A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről...

A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos enyhe vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban....

Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?...

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető....

Mi a szteroid szerepe a mozgásszervi fájdalmak...

A szteroidok gyakran felmerülnek a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés témakörökben, mint gyorsan ható, hatékony szerek. Dr. Arnold Dénes Arnold...

Van egy jó érvünk, ha ön is szteroid-fóbiás...

Asztmás ismerőse, rokona vagy netán önmaga is ódzkodik attól, hogy naponta szteroidot juttasson a szervezetébe? Tart a mellékhatásoktól, ezért inkább...

A szteroidok alkalmazási módja

A gyulladáscsökkentő hatású kortikoszteroidokat széleskörű felhasználási területük miatt sokféle módon lehet alkalmazni.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó