Rendszeres mozgás, de hogyan?

Oxygen Medical
megjelent:

A rendszeres testmozgás távol tartja a plusz kilókat, segít a stressz legyőzésében, jó közérzetet biztosít és hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de képes megelőzni bizonyos betegségek kialakulását és fontos szerepet játszik kezelésükben is.

Mindannyian ismerjük az egészséges életmódra vonatkozó alapelveket: káros szenvedélyek -dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételek kerülése és a rendszeres testmozgás mind egészségünk megőrzését szolgálja.

A valóság azonban az, hogy évente mégis több ezren halnak meg szív-és érrendszeri valamint daganatos betegségek következtében.

Sejtjeink élettartama

Londoni molekuláris biológusok a DNA-rövidülés folyamatát laboratóriumi körülmények között figyelték meg, és megállapították, hogy az aktívan sportolóknál a rövidülés jóval lassabban megy végbe, ami azt jelenti, hogy a sejtek nagyobb élettartamra számíthatnak, az öregedés lelassul. Bővebben: a sejtek öregedése és a sportolás

Sajnálatos módon hazánkban drámaian nő a túlsúlyos, magas vérnyomástól, cukorbetegségtől, magas koleszterinszinttől szenvedők száma.

Ennek oka egyértelműen a nem megfelelő étkezési szokások és a mozgáshiányos életmód terjedésében keresendő.

Megfelelő odafigyelés mellett azonban idejében felismerhetjük a kezdeti eltéréseket, a kórfolyamatot megelőzhetjük vagy kialakult kórkép esetén visszafordíthatjuk és ezzel megelőzhetjük a súlyosabb kórképek, pl. szívinfarktus, agyvérzés kialakulását - hívja fel a figyelmet dr. Marton Anna kardiológus.

Magas vérnyomás, diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek

Az olyan kórképek, mint pl. a magas vérnyomás, diabétesz vagy a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséért folytatott küzdelemből azok kerülhetnek ki győztesen, akik felismerik a korai figyelmeztető jeleket, s így megelőzik a súlyosabb szövődmények kialakulását.

Hasznos linkek!

A hazánkban is vezető halálokok közt szereplő szív-és érrendszeri betegségeknek van ugyanis egy közös előszobája, az ún. metabolikus-x szindróma.

A beteg laboreredményei ebben az állapotban eleinte csak minimális eltéréseket mutatnak: magasabb cukor-, koleszterin-, és vérnyomásértékek jelezhetik a kezdődő komolyabb kórkép kialakulását. A pácienseken jelentkezik már némi túlsúly, kinél több, kinél kevesebb. Férfiaknál sokszor a potenciazavar a fenyegető érrendszeri szövődmények első klinikai jele.

Súlyosabb esetben a beteg észleli már magán a szív-és érrendszeri betegségek kezdeti tüneteit, úgymint fáradékonyság, nehézlégzés, melyek gyakran emelkedőn járás, lépcsőmászás, hólapátolás vagy egyéb fizikai, esetleg lelki terhelés közben jelentkezik.

Heti háromszor egy óra mozgás a minimum

Úszás - A kép illusztráció

Sosem késő elkezdeni a testmozgást
(Illusztráció)

A rendszeres, minimum heti három alkalommal végzett, minimum 1 órás mozgás nemcsak kellő edzettséget biztosít, de segítségével -különösen megfelelő étkezési renddel kiegészítve- a magasabb vércukor, vérzsír és vérnyomásértékek is normalizálhatóak. Az életmódterápia elkezdése soha nem késő!

A szakszerűen végzett fizikai aktivitás hatására a szív izomzatában olyan kis hajszálerek alakulnak ki, amelyek képesek átvenni többé-kevésbé a beszűkült vagy elzáródott koszorúerek szerepét, így biztosítva a szív jobb vér- és oxigén ellátottságát.

Így szakorvosi felügyelet mellett végzett speciális testmozgás még azok számára is jelentős előnyökkel jár, akik akár szívinfarktuson is átestek már és állapotuk javítására sem műtéti sem további gyógyszeres lehetőség nincsen már.

Soha nem késő elkezdeni!

Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a mozgás kulcsfontosságú szerepet játszik a daganatos betegségek elkerülésében is azáltal, hogy hatására fokozódik a daganatölő sejtek száma és aktivitása.

A "soha nem késő" szlogen ebben a betegségcsoportban is igaz: nemcsak a daganatmegelőzésben van fontos szerepe a testmozgásnak és a túlsúly elkerülésének, hanem bizonyos daganatos betegségek kiújulását is bizonyítottan gátolja a kemoterapia vagy műtéti kezelést követően megkezdett helyes életmódprogram.

Így összegezve elmondhatjuk, hogy hazánk vezető halál okainak, nevezetesen a szív- és érrendszeri betegségek illetve a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt alapvető szerepe van a rendszeres testmozgásnak, mint az életmódterápia részének.

Segítségével a beteg életkilátásai jelentősen javulnak, idejében kezdve pedig számos súlyos betegség teljességgel megelőzhető.

(Forrás: Oxygen Medical)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.