Fekete nyelv - Mi okozza? Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Édesanyámnak évek óta fekete a nyelve, szó szerint koromfekete. Van hogy kicsit halványul, de el nem múlik soha. Mi lehet az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Mi az a térképnyelv?

A térképnyelv egy ártalmatlan, jóindulatú elváltozás. Kialakulásának gyakorlatilag az a lényege, hogy a nyelv bizonyos részein a nyelvpapillák (a szabad szemmel is látható apró dudorok) hiányoznak, ezért szabálytalan körvonalú, sima, fényes, vörhenyes elváltozások alakulnak ki a nyelven. Mi az a térképnyelv?>>

Mi okozza a fekete nyelvet?

A kérdés, hogy a nyelv teljesen fekete (oldalt, alul is) vagy csak a nyelvhát? Ez utóbbi esetben a nyelv papilláinak (ízlelőszemölcsei, -bimbói) jóindulatú burjánzása okozhatja az eltérést (bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, esetleg erős dohányzás esetén).

Azt, hogy a teljes nyelv lilásfekete (és az arc is lilás szinű), a vér nem megfelelő oxigénszintje okozhatja, tüdőbetegség, keringési problémák esetén.

A nyelv betegségei és a nyelvvel kapcsolatos tünetek

Lepedékes nyelv: A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben. A nyelven található lepedéket leggyakrabban a Candida albicans gomba okozza. Ha azonban adott kezelésre nem tűnik el a folt, akkor az felveti a rák előtti állapotot, a leukoplakiát. Kiváltó oka lehet a rossz szájhigiénia, a dohányzás, a hiányos és vitaminszegény táplálkozás, a legyengült állapot, egyes krónikus betegségek és fertőzések.
Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?>>

Nyelvzsibbadás: Nyelvzsibbadás egy viszonylag gyakori panasz, az orvoshoz fordulók körében. A betegek nem mindig tudják megfogalmazni, hogy milyen érzés ez, gyakran íz érzés zavarával tévesztik össze. Gyakran kelt szorongást, riadalmat a betegekben, mivel leginkább súlyos agyi betegségek fennállásához kötik. Kevésbé ismert tény az, hogy a nyelvzsibbadás számos egyéb betegség kísérő tünete is lehet. A nyelvben számos érző ideg-végkészülék található, hiszen egyik feladata az íz érzékelése, mely igen bonyolult mechanizmus révén jön létre. Az érző-végkészülékeket különböző kémiai anyagok hozzák ingerületbe, ahonnan az információt az agyi feldolgozó központba több agyideg „szállítja”. A központban történik meg az információ feldolgozása és alakul ki az érzet. Ebből a bonyolult útvonalból következik az, hogy bármely pontban bekövetkező átmeneti vagy tartós károsodás zsibbadásérzést kelthet, mely az érző rendszer működészavarának egyik jele.
A leggyakrabban nyelvzsibbadással járó betegségek>>

Dr. Plósz János, gastroenteorológus

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.