Nyolc tipp a biztonságos ünnepekért

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Minden évben számtalan ember szorul kórházi kezelésre valamilyen karácsonyi dekorációhoz kapcsolódó baleset következtében. Amennyiben Ön nem szeretné az ünnepeket a kórházban tölteni, legjobb, ha megfogadja alábbi tanácsainkat.

Tanácsok az ünnepi menühöz

1. Óvakodjon a túlzott alkoholfogyasztástól! Ha alkoholt fogyaszt, legyen mértékletes, és csak józan sofőr mellé üljön be!

2. Ne essen túlzásokba a karácsonyi vacsora során! Amennyiben magas vérnyomása vagy szívbetegsége van, ne essen túlzásokba a karácsonyi vacsora során! Ez vonatkozik a sófogyasztásra is.

3. Figyeljen oda arra, mit eszik! Ne egyen olyan ételből, mely régóta kint van az asztalon! Mindig alaposan főzze/süsse meg az ételt és tárolja azt a megfelelő hőmérsékleten.

Dekoráció

4. Legyen óvatos a karácsonyi világítás felhelyezésével! Egymásra tett székek helyet használjon szobalétrát a dekoráció felhelyezésénél. Mindig legyen valaki a díszítést végző személy mellett, aki segítségére van, különösen a létra kitartásánál. Ne terhelje túl sok dekorációs csatlakozóval ugyanazt a dugaljat! Ez nemcsak tűzveszélyes, de ráz is.

5. Figyeljen a karácsonyfa stabilitására! Győződjön meg arról, hogy a karácsonyi dekorációk és karácsonyfa is megfelelően rögzített, és a gyerekek nem tudják magukra rántani azokat.

6. Figyeljen a szén-monoxid-szivárgásra! A szén-monoxid szagtalan gáz, mely télen, a fűtés működése közben gyakran okoz halálesetet. Használjon szénmonoxid-detektort és győződjön meg annak működőképességéről! Tisztíttassa ki a kéményt és kandallót/kályhát, valamint ellenőriztesse a gázkazán ventilátorát!

Szabadidős tanácsok

7. Szánkózásnál ügyeljen a biztonságra! Használjon sisakot, válasszon kevésbé forgalmas területet, kerülje a lehetséges akadályokat, beleértve a bokrokat is. Amennyiben gyermeke kerékpárt, gördeszkát, rollert, korcsolyát kap ajándékba, ne feledkezzen meg a védősisakról és egyéb biztonsági felszerelésről!

8. Ne vigye túlzásba a hólapátolást! A hólapátolás szívinfarktust okozhat, így inkább kerülje, ha nincs formában, idősebb, vagy a családban előfordult már szívbetegség. Legyen készenlétben aszpirin, amennyiben mellkasi fájdalmat érez, rágjon szét egy aszpirint és menjen az ügyeletre!

(WEBBeteg - Cs.K., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.