A bacilusok jobban szeretik a nőket

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A nők minden jel szerint képtelenek megszabadulni a kezeiken tenyésző baktériumoktól. Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány szerint a nők a férfiaknál jóval gyakrabban mosnak kezet, ám az mégis fertőzöttebb.

A Coloradói Egyetem kutatói Noah Fierer vezetésével annak jártak utána, hogy milyen és hány baktérium mutatható ki kezeinken egy-egy véletlenszerű ellenőrzéskor. A vizsgálódás során 51 önkéntes egyetemista kezéről vettek mintákat.

A "gyűjtemény" elemzése meglepően virágzó baktériumtenyészetekről adott részletes térképet: egy átlagosnak mondható tenyéren több mint 150 különböző baktériumfaj található. Az 51 résztvevő esetében összesen több mint 4700 (!) különböző mikrobafajt mutattak ki, de ezek közül csupán ötre tehető azoknak a száma, amelyek minden hallgató kezén megtalálható volt.

Ph-érték, izzadtság és kozmetikumok

Fierert és társait igencsak megdöbbentette, hogy egy-egy résztvevő két keze között is jelentős különbségeket tudtak kimutatni: a baktériumok csupán 17 százaléka volt a jobb és bal végtagon. Néhány mikrobatípus, amely nőknél és férfiaknál is megtalálható volt, négyszer nagyobb mennyiségben fordult elő a nők kezén, mint a férfi résztvevőkén.

Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a különböző típusok száma is jóval nagyobbnak bizonyult a női hallgatók esetében. A kutatók feltételezése szerint a jelenség oka a női ph-érték és az izzadtság összetételének különbözőségében, valamint a használt kozmetikumokban, a bőr eltérő vastagságában és a faggyúmirigyek működésében keresendő.

Hatástalan kézmosás…

A tudósok a fentiek mellett a kézmosás baktériumkolóniákra kifejtett hatását is górcső alá vette. Míg egyes bacilusok csak bizonyos idő eltelte után szaporodtak el, mások viszont már közvetlenül a mosás után is meglepően nagy mennyiségben jelen voltak.

Rossz hír, hogy általánosan ugyan megváltozik a kezeinken időző baktériumpopulációk összetétele, de minden kézmosás ellenére ugyanazok a baktériumok megmaradnak kezeinken, csak kisebb létszámban. Míg a hallgatónők kimutathatóan gyakrabban mosták meg kezeiket férfi csoporttársaiknál, bizonyos baktériumfajták ennek ellenére az ő esetükben jóval gyakrabban fordultak elő.

A mikrobák előfordulása tehát - érvel Noah Fierer és csapata - nem csupán a nők és férfiak eltérő higiéniai felfogásából adódik.

(WEBBeteg - K. J.; Forrás:.fitforfun.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.