Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén.

Magyarország külföldön is méltán híres természetes ásványvizeiről, hiszen a Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződésektől mentes ásványvíz készletek találhatóak.

Ez a vízmennyiség a földkéreg repedésein keresztül szivárog a mélybe, ahol oldja a kőzetben lévő ásványokat.

Attól függően, hogy milyen annak a kőzetnek az összetétele, amelyen a víz átszivárgott, és milyen mélyen fekszik a vízadó kőzet (a mélyen fekvő víznek magasabb a hőmérséklete, így több ásványi anyagot old), változik a víz oldottásványianyag-tartalma, összetétele.

Mi minősül ásványvíznek?

Egy víz minőségének szigorú követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy természetes ásványvízzé minősítsék, ezt a megfelelést az ÁNTSZ keretein belül működő Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság elismerése biztosítja.

A természetes ásványvizekről tudni kell, hogy eredetüknél fogva nem kerülhet bele környezeti szennyező anyag, mert a vízadó képződmény védett a felszíni szennyeződésekkel szemben, valamint a vízadó kutat meghatározott nagyságú védő terület veszi körül. Több ezer éven keresztül szűrődött abba a vízadó rétegbe, ahonnan kitermelik. Minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől mentes.

Az ásványvizek semmiféle idegen, hozzáadott anyagot nem tartalmaz. A szén-dioxid nem tekinthető idegen anyagnak, hiszen a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmazza.

A betegek figyeljenek oda!

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Különbséget tenni az ásványvizek között csak ásványianyag-tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet, mely a semlegestől a jellegzetes, karakteres ízig sokféle változatban van.

ÁsványvízAz ásványvizek energiamentesek is, így a fogyókúrázók számára is a legmegfelelőbb ital. A szénsav ugyanakkor gyenge sav, étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést. A víz szénsavtartalmának máskülönben az egészségre nincs hatása, azt ki-ki saját ízlése szerint választhatja meg.

Egészen más a helyzet valamilyen betegség esetén, mert akkor a betegeknek figyelni kell a fogyasztott természetes ásványvíz összetételére. Minden ilyen víz palackján megtalálható az összetétele, így mindenki önállóan kiválaszthatja a betegsége mellett megfelelő vizet, de a kezelőorvos tanácsát is ki kell kérni:

  • Vesekőképződésre hajlamos ember ne igyon túl magas kalcium- és magnéziumtartalmú ásványvizet;
  • Magas vérnyomásban szenvedő kerülje a nagy nátriumtartalmú vizet;
  • Gyomorsav-túltengésben szenvedőknél a szénsavmentes lúgos kémhatású ajánlott;
  • Csontritkulásban szenvedők a sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó vizeket igyák;
  • Akiknek nem záródik jól a gyomorszája (reflux), szénsavmentes vizet fogyasszon;
  • Ha valakinek kevés a gyomorsava, akkor a szénsavasat részesítse előnyben.

A címkéken rajta van minden fontos információ az ásványvizekről

Senki ne érezze úgy, hogy nem tájékoztatták megfelelően a veszélyekről, mert a palackozott természetes ásványvíz élelmiszernek minősül. Minden palack címkéjén megtalálható az összetétel, ennek alapján bárki kiválaszthatja a maga számára legmegfelelőbb ásványvizet, nincs szükség a betegek külön figyelmeztetésére.

Már csak azért sem kell aggódni az ásványi anyag mennyisége miatt, mert a magas ásványianyag-tartalmú vizekből is 8-10 litert meg kellene inni naponta, hogy a napi ajánlott beviteli szintet elérjük, és ez még nem a napi megengedett szint, pláne nem az egészségügyi kockázatot jelentő mennyiség.

Másként van ez a gyógyvizeknél, hiszen azok ásványianyag-tartalma több tízszerese az ásványvizekének, ezért rendelkeznek klinikailag bizonyított gyógyhatással, és emiatt az orvos által meghatározott gyógyvizet csak az orvos által javasolt mennyiségben és gyakorisággal fogyaszthatjuk.

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.