Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

Egy tanulmány szerint, mely közel 82 000 olyan posztmenopauzális nőt követett, akik naponta két vagy több diétás üdítőitalt fogyasztottak, 23%-kal emelkedett a résztvevők stroke-kockázata szemben azokkal, akik heti egy diétás üdítőnél kevesebbet fogyasztottak.

A vizsgálati eredmények szerint a diétás üdítőitalok túlzott fogyasztása 31%-kal növelte az artériák vérrög általi elzáródását, vagyis az ischaemiás stroke kockázatát. A tanulmány szerzője, Yasmin Mossavar-Rahmani elismerte, hogy egyetlen "kapcsolat nem jelent okozati összefüggést", de hangsúlyozta, hogy az eredmények a résztvevők étrendjének táplálkozási értékét figyelembe véve is megállták a helyüket.

Így "nem feltételezhetjük, hogy ezek a diétás italok ártalmatlanok, különösen nagy mennyiségben fogyasztva" – mondta Mossavar-Rahmani.

"További kutatásokra van szükségünk, hogy megértsük ezeket az összefüggéseket. Melyek a tudományos mechanizmusok? Van-e valami a mesterséges édesítőszerekben, ami befolyásolja a bélben lévő baktériumokat, és egészségügyi problémákhoz vezet?" – tette hozzá Mossavar-Rahmani, aki egyetemi docens az epidemiológiai és népegészségügyi osztály egészségfejlesztési és táplálkozáskutatási részlegén, az Albert Einstein Orvostudományi Főiskolán, New Yorkban.

A tanulmány szerzői rámutattak, hogy az American Heart Association (AHA) a közelmúltban hangsúlyozta, hogy nincs elegendő kutatás a diétás üdítők kardiovaszkuláris hatásairól.

A legutóbbi tanulmányban a nők 50 és 79 év közöttiek voltak, amikor először vettek részt a felmérésben 1993 és 1998 között. A kutatók átlagosan közel 12 évig követték nyomon a résztvevők általános egészségét. Ezalatt az idő alatt minden nőnek jelezni kellett, milyen gyakran fogyasztanak diétás üdítőitalt vagy diétás gyümölcslevet egy három hónapos időszak alatt.

A kutatók nem jegyezték fel, hogy milyen márkájú italokról van szó, így nem tudják, hogy a résztvevők mely mesterséges édesítőszereket fogyasztották.

A nők közel kétharmada ritkán fogyasztott diétás üdítőt vagy gyümölcslevet, ami kevesebb mint heti egy alkalmat jelent. Csak mintegy 5 százalékuk volt a mesterségesen édesített italok gyakori fogyasztója.

Miután figyelembe vették a stroke különböző kockázati tényezőit – köztük a magas vérnyomást, a dohányzást és életkort – a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a diétás italok gyakori fogyasztása többféleképpen is kötődik a kardiovaszkuláris kockázatokhoz.

Például azoknál a nőknél, akik naponta két vagy több diétás italt ittak, 29%-kal nőtt a szívbetegségek kialakulásának általános kockázata, és 16%-kal nagyobb a korai elhalálozás valószínűsége.

Bizonyos csoportoknál még rosszabbak az értékek: azoknál az elhízott nőknél, akiknek nem volt szívbetegségük vagy cukorbetegségük, a diétás üdítők fogyasztása 2-4-szeresére növelte a vérrög általi stroke kockázatát a kutatók szerint. A tanulmány szerzői azt is megjegyezték, hogy egyelőre tisztázatlan, hogy a megállapítások a férfiakra vagy a fiatalabb nőkre is vonatkoznak-e vagy sem.

A kutatás eredményeit a Stroke című folyóiratban tették közzé.

Lona Sandon, a dallasi Texasi Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központja Klinikai Táplálkozástuományi Részlegének vezetője egyetért abban, hogy további kutatásokra van szükség a diétás üdítők és szívbetegségek lehetséges kapcsolatának további feltárásához.

Sandon meglátása, hogy a diétás vagy hagyományos szénsavas üdítők nem tartalmaznak más tápértéket, mint kalóriát. "Ha más italokat helyettesítenek ezekkel, mint például a tejet és a 100 százalékos gyümölcs- vagy zöldségitalokat, akkor ezek a nők értékes, a szíet és az érrendszert védő tápanyagokról mondanak le" – figyelmeztet Sandon.

"A mesterségesen édesített italok fogyasztása miatt a hiányzó tápanyagok igazi problémát jelenthetnek" – mondta.

A mesterséges édesítőszereket gyártók képviselő csoportja egy másik figyelmeztetést tett a megállapításokkal kapcsolatban: sok nő, aki diétás italokat fogyaszt, már eleve súlyproblémákkal küzd.

"Valószínű, hogy a vizsgált nőknek már eleve magasabb volt az egészségügyi kockázatuk, és az alacsony kalóriatartalmú édesített italokat a kalória- és cukorbevitelük csökkentése céljából választották, mivel ezek a termékek biztonságosnak és előnyösnek bizonyultak a túlsúlyuk és vércukorszintjük kezelésében" – mondta Robert Rankin. „A fordított ok-okozati tényező – ami azt jelenti, hogy azok, akiknél már nagyobb a stroke és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, az alacsony kalóriatartalmú édesített italokat választották – a kutatók által bemutatott összefüggés valószínű oka” – tette hozzá.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Could Diet Sodas Raise Older Women's Stroke Risk? (webmd.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.