A légszennyezettség növeli a vakbélgyulladás esélyét

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Kutatások szerint az erősen szennyezett levegő növeli a felnőttkori vakbélgyulladás kialakulásának esélyét. Ez az összefüggés magyarázatot ad arra is, miért növekedett meg ugrásszerűen a megbetegedések száma.

A vizsgálatban mintegy 5 000, 18 évesnél idősebb beteg vett részt, akik 1999 és 2006 között feküdtek a calgaryi kórházban (Kanada) vakbélgyulladással. A nyári hónapokban, mikor az emberek nagy része többet tartózkodik a levegőn, és annak ózon- valamint nitrogén-dioxid koncentrációja emelkedettebb, a vakbélgyulladásos megbetegedések száma is nőtt.

Noha ez az első olyan felmérés, mely a belélegzett levegő tisztasága és a vakbélgyulladás között keres összefüggést, eredményét alátámasztja a tény, hogy az első vakbélgyulladásokat az 1880-as évek végén, az ipari forradalomban elöljáró országokban regisztrálták. A megbetegedések számában jelentős csökkenés következett be 1970 után, mikor az Egyesült Államok elfogadta a Tiszta Levegőért Törvényt, mely célja az ország légszennyezettségének csökkentése volt.

Bár a vakbélgyulladás pathogenezise még nem ismert, közismert, hogy a fejlődő országokban ez a betegség szinte alig fordul elő. Ha az összefüggést a további vizsgálatok is megerősítik, az lehetőséget adhat a betegség legalább egy rizikófaktorának kontrollálására a levegő minőségének ellenőrzésével - állítja a kutatást végző Kaplan.

(WEBBeteg - Cs. K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reuters Health)

Cikkajánló

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.