Tanácsok horgászoknak a koronavírus-járvány idején

Nemzeti Népegészségügyi Központ
megjelent:

A COVID-19 a szabadban is terjed cseppfertőzés útján, ezért a jelenlegi járványhelyzet a horgászoktól is nagyobb odafigyelést igényel. A szabályok betartása mellett a horgászat mindazonáltal nem tilos és nem is veszélyes.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az állatok megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. A halak érintése tehát nem jelent kockázatot.

A koronavírus terjedésének lassítása, csökkentése érdekében elsősorban az otthon tartózkodásra és az emberi kapcsolatok minimalizálására kell törekedni. Ha valaki mégis a horgászat mellett dönt, akkor a magányos horgászatot részesítse előnyben.

A vízparton egymástól kellő távolságot tartva válasszanak maguknak horgászhelyet és kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit. Lehetőség szerint senki ne utazzon a lakóhelyétől távolabb eső területre horgászni! A 2 méteres távolságot a napijegyek váltása esetén is be kell tartani.

Nagyon fontos, hogy az alapvető higiéniai szabályokat horgászat közben is tartsák be!

  • Rendszeresen mossák meg, fertőtlenítsék kezüket!
  • Ha a horgászhelyen rendelkezésre állnak közös használatú eszközök, ülőalkalmatosságok, azokat használat előtt és után is fertőtlenítsék.
  • Fokozottan ügyeljenek rá, hogy szemetet (pl. élelmiszer csomagolóanyagokat, használt zsebkendőket, papírtörlőket) ne hagyjanak maguk után, gyűjtsék össze és tegyék a legközelebbi hulladékgyűjtőbe.

Fontos továbbá, hogy Magyarország vízterületein a horgászati, halászati tevékenység engedélyhez kötött. Az előírások betartását a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) halőrei rendszeresen ellenőrzik.

A 2020. évre vonatkozó állami horgászengedélyek kiváltása szünetel, az idei évi horgászengedélyek megújítása a vészhelyzet lejártát követően indulhat újra.

(Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ)

Ajánlott tudnivalók a koronavírus-járványról

Frissítve: 2020.04.22. 16:05, Megjelent: 2020.04.22. 16:05
Címkék: Koronavírus téma

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.