Háziorvosváltás - Mit kell tudni róla?

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A betegnek az egészségügyi törvény (1997 évi CLIV törvény) értelmében bizonyos korlátok között joga van a kezelőorvosát megválasztani. Mit kell tudni a háziorvosváltásról?

Évente egy alkalommal indoklás nélkül lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Ennél gyakoribb váltás csak indokolt esetben lehetséges. Ilyen indokolt eset a tartózkodási hely megváltozása vagy ha akadályozott a háziorvos felkeresése.

Kit választhat háziorvosának?

A váltáskor a választott háziorvos lehet az a háziorvos, akihez lakcím szerint „tartozik” a beteg. Ebben az esetben a választott háziorvosnak el kell fogadnia a bejelentkezést.

A választott háziorvos lehet olyan háziorvos is, akinek a kötelezően ellátandó területe között nem szerepel az az utca/tér, ahol a hozzá bejelentkezni kívánó beteg lakik. Ebben az esetben a háziorvos nem köteles a hozzá bejelentkezni kívánó beteget felvenni a betegei közé.

Mire van szükség az átjelentkezéshez?

Ha a választott háziorvos a jelentkezést elfogadja, akkor nyilvántartásba veszi az új beteget. Igazolást állít ki arról, hogy vállalja a beteg további kezelését. Egyidejűleg a beteg is írásban nyilatkozik az átjelentkezésről. Az átjelentkezéshez szükséges a TAJ-kártya, lakcímkártya, személyi igazolvány és a korábbi háziorvos neve, rendelőjének pontos címe. Ez utóbbi azért szükséges, mert az új háziorvos postán küldi el az átjelentkező és befogadó nyilatkozatot a korábbi háziorvosnak. Az előző háziorvos pedig a beteg törzskartonkivonat-másolatát küldi meg az új háziorvosnak, szintén postai úton.

Tovább Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.