Közeleg a tél: Dr. Móri István Péter fül-orr-gégész tanácsai

szerző: Dr. Móri István Péter, fül-orr-gégész
frissítve:

Akik ismerik és szeretik a Trónok harca című sorozatot, azok számára bizonyára ismerősként cseng a fenti idézet. Bizony, az utóbbi napok időjárása drámaian megváltozott. A forró nyárból napok alatt szinte téli hideg lett.

Ez a hirtelen és drámai változás megviseli gyermek, felnőtt szervezetét egyaránt. Ráadásul a szeptember beköszöntével az iskolákban is becsöngettek, a kisebbeknek elkezdődött az óvodai, bölcsődei beszoktatás. Felsorolni is hosszú lenne azokat a tényezőket, amelyek potenciálisan kártékonyan hatnak ebben az időben szervezetünkre.

Az ősz, a hideg, a csapadékos időjárás, valamint a közösségbe kerülés egyaránt hajlamosít a betegségek kialakulására. Ilyenkor ugrásszerűen megnövekszik az orvoshoz forduló páciensek száma. De kis felkészüléssel, megelőzéssel elkerülhetők lehetnek az ebben az időszakban kialakuló betegségek nagy része.

Nézzük kicsit részletesebben:

Nátha

A leggyakoribb felsőlégúti betegségek egyike. Panaszok, tünetek az orrdugulás, vizes, átlátszó orrfolyás, fejfájás, esetleg hőemelkedés, láz, melyeket nagyrészben vírusok okoznak. Tüneti kezelés mellett az állapot hamar javul, néhány nap után panaszaink jelentősen csökkennek. Kezelése: orrspray, vitaminok szedése, bő folyadékfogyasztás, pihenés. Hatékonyak lehetnek az ún. forró italporok, melyek vény nélkül kaphatók a patikában.

Torokgyulladás

Az esetek mintegy 85 százalékában szintén vírus okozza. Torokfájdalom, nyeléskor fellépő karcoló érzés során kell rá gondolni. Amennyiben egyéb tünetek nem jelentkeznek, helyi fertőtlenítő, gyuladáscsökkentő kezelés mellett a panaszok hamar javulnak. Méz és vitaminok fogyasztása tovább javíthat állapotunkon.

Tovább A torokfájás és kezelése gyermekeknél

Fülkürthurut

Amennyiben a nátha tüneteinek megjelenése után a fülben dugultságérzés, “feszítés” jelentkezik, akkor beszélünk fülkürthurutról. Sokáig, olykor hetekig is eltarthat a kezelés mellett. Javasolt ilyenkor az orrspray használata - érdemes ilyenkor olyan orrspray-t választani, melynek használata több , mint egy hétig is engedélyezett - a fülek melegítése infralámpa, vagy melegített só alkalmazásával.

Ez is érdekelheti Orrcsepp vagy orrspray?

Középfülgyulladás, gennyes arcüreggyulladás, akut vagy tüszős mandulagyulladás

A fent említett betegségek szövődménye. Vírusok mellett baktériumok is okozhatják. Amennyiben az előbb leírt tünetek nem javulnak, nem szűnő hőemelkedés vagy láz alakul ki, heves, nem csillapodó fülfájdalom vagy arctájéki fájdalom, lüktetés jelentkezik, szakorvos felkeresése javasolt!

Fontos tudni: Mint a betegségek egy részénél, a fenti kórképeknél is a megelőzés nagyon fontos. A megfelelő immunállapot fenntartása vitaminok fogyasztásával, egészséges táplálkozással valamint az alapvető higiéniai szabályok betartásával kiviteleztető.

Tovább Az infralámpa, az inhalálás és a párásítás jótékony hatásai

(Dr. Móri István Péter, fül-orr-gégész, Oktogon Medical Center)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.