Kalciumhiány: minden korosztályban kockázati tényező

szerző: Gorzsás Anita, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be szervezetébe, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A WEBBeteg kérdéseire Dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke adott választ.

Mit okozhat ez a fogyasztási tendencia?

A fenti adatok a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) és a Theodora Kékkúti ásványvíz támogatásával készült közös kutatásából származnak, amely a magyarok kalciumbeviteli szokásait vizsgálta. Az emberi szervezet a vér kalciumtartalmát szigorúan állandó szinten tartja, a vizeleten és székleten keresztül naponta veszít kalciumot, melyet pótolni kell. Ezt külső forrásból kell bejuttatni. Egy felnőtt embernek ahhoz, hogy a napi veszteséget pótolja, körülbelül 1000 mg kalciumot kell szervezetébe juttatnia.

Amennyiben a táplálék kalciumtartalma nem elegendő, a szervezet a raktáraiból, tehát a csontokból szabadít fel kalciumot. Ez egyrészt csökkenti a csontok mennyiségét, másrészt rontja azok minőségét. A csontokból történő kalciumkivonás során olyan hormonális változások történnek (növekszik a parathormon szintje), ami a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát is növeli.

Kiket veszélyeztet a kalciumhiány?

A kalciumhiányos táplálkozás minden korosztályban kockázati tényező. Fiatalkorban gátolja a genetikailag meghatározott maximális csonttömeg kialakulását ezért fontos, hogy már gyermekkorban is megfelelő mennyiségű kalcium jusson a szervezetbe. Idős korban a csontvesztés ütemét növeli, és a csonttörések kockázatát fokozza.

Mit lehet tenni, hogy ne alakulhasson ki kalciumhiány?

Figyelni kell arra, hogy az elfogyasztott étel-ital megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmazzon. Tejtermékek nélkül egy átlagos magyar ember étrendje körülbelül 500-600 mg kalciumot tartalmaz. Jelentős mennyiségű kalcium a tejtermékekben van. Magyarországon ugyanakkor nagyon sokan szenvednek laktózérzékenységben. Számukra is különösen ajánlott a kalcium ásványvízzel való bevitele, amellyel így természetes forrásból lehet biztosítani a kalciumot, amely legalább olyan jól szívódik fel az ásványvízből, mint a tejtermékekből.

Mit lehet tenni abban az esetben, ha már kialakult a kalciumhiány?

Kalciumból hatalmas raktáraink vannak, ezért a kalciumhiányos táplálkozás nem a tartalékok kiürüléséhez, hanem a szabályozás felborulásához vezet. Ez okozhat egészségkárosodást. A megfelelő mennyiségű, napi 1000 mg kalcium bevitelére minden nap figyelmet kell fordítanunk.

Részletesen Amit tudni kell a kalciumról

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Gorzsás Anita, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.