A túlzott izzadás okai és következményei - Mit tehetünk?

Dr. Bodnár Edina
szerző: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Az izzadás egy elengedhetetlen élettani folyamat, mely kiemelkedően fontos szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában. A verejtékmirigyek által termelt izzadsággal a szervezet természetes módon hűti magát.

Láz, meleg környezeti hőmérséklet, testmozgás, stressz, csípős ételek hatására fokozódik a verejtékezés, ezáltal csökken a test hőmérséklete. A testfelszínen lévő kb. 3 millió verejtékmirigy legnagyobb számban a tenyereken, talpakon, homlokon és a hónalj területén található, ezért az izzadás is ezeken a helyeken a legkifejezettebb.

A túlzott izzadás, más néven hiperhidrózis egy olyan kellemetlen egészségügyi probléma, ami a felnőtt lakosság 3%-át érinti. A hiperhidrózisban szenvedő páciensek nemcsak normál esetben, tehát a testhőmérséklet emelkedése esetén izzadnak, hanem ettől eltérő élethelyzetekben (például akár klimatizált helyiségben vagy teljes nyugalomban) is.

A túlzott izzadás igen sok kényelmetlenséget okoz az érintetteknek, akiket az esetek túlnyomó részében nem csupán testileg, hanem lelkileg is megvisel a betegség. Sokan azt sem tudják pontosan, hogy kihez fordulhatnak a problémájukkal, ezért a hatékony kezelési lehetőségekről sem szereznek tudomást. Pedig a fokozott izzadással nem kell együtt élni, hiszen van rá hatékony orvosi megoldás.

A túlzott izzadás okai, hátterében álló tényezők

A túlzott izzadásnak két formáját különíthetjük el: a primer (elsődleges) és a szekunder (másodlagos) formát.

  • A primer hiperhidrózist a verejtékmirigyek túlműködése okozza. A tünetek általában már serdülőkorban jelentkeznek, és családi halmozódás is gyakran megfigyelhető. Legtöbbször bizonyos testtájakra lokalizálódik az izzadás (tenyér, talp, hónalj, arc), de egyes esetekben az egész testet érintő, generalizált formában is jelentkezhet. Primer hiperhidrózis esetén a kiváltó okok nem egyértelműek, de az acetil-kolin verejtékmirigyeket stimuláló hatása biztosan szerepet játszik a tünetek kiváltásában.

  • Szekunder hiperhidrózis esetén a fokozott izzadás csupán egy tünet, tehát ilyenkor a háttérben egy lappangó vagy akár súlyos betegség is állhat, például fertőzés, daganat, ideggyógyászati vagy hormonális rendellenesség, esetleg bizonyos gyógyszerek (pl. egyes antidepresszív szerek, nem-szteroid gyulladásgátlók vagy daganatterápiában alkalmazott készítmények) szedése is okozhatja. Ugyanakkor kiválhatják bizonyos állapotok is, például a hormonális változásokkal járó menopauza vagy terhesség.

Tájékoztató füzet

Belefáradt már abba, hogy elfedje a fokozott izzadás kellemetlen jeleit?
Ez is érdekelheti Betegtájékoztató kiadvány a túlzott izzadásról

Milyen testi, lelki, szociális hatásai lehetnek az érintettekre?

A fokozott izzadás egyértelműen rontja a betegek életminőségét és negatívan befolyásolja mindennapjaikat. A folyamatos szégyenérzet miatt érzelmileg sérülhetnek, szociális, beilleszkedési problémáik alakulhatnak ki. Sokan boldogtalanok, lehangoltak lehetnek a fokozott izzadás kellemetlen tünetei miatt, akár szorongás vagy depresszió is kialakulhat. Az érintettek jellemzően orvoshoz is nehezen vagy későn fordulnak.

Ne essen kétségbe, van megoldás a problémájára!

Mielőtt reményvesztetté válna állapotával kapcsolatban, jó ha tudja, hogy több kezelési lehetőség is megoldást nyújthat Önnek.

  • Ruha- és cipővásárlás esetén törekedjen a természetes alapanyagú termékek választására (pl. pamut vagy bőr a műszálas és szintetikus anyagok helyett).

  • A kellemetlen helyzetek elkerülése céljából mindig legyen Önnél egy tartalék póló, zokni.

  • Használjon nedvszívó párnát, amely segít észrevétlenül elvezetni a hónalj verejtékét. Használjon frottír zoknit, amely magába szívja a nedvességet.

  • Tartson a táskájában kisméretű törölközőt, törlőkendőt, amellyel felfrissítheti magát.

  • Készüljön fel előre az időjárási körülményekre: kövesse az időjárás előrejelzést és tervezze meg előre a legmegfelelőbb öltözéket.

  • Ne hagyja, hogy úrrá legyen a hangulatán a szorongás! Ha úgy érzi, sokat rágódik és stresszes, próbáljon megoldást találni a feszültség leküzdésére.

  • Ne gondolja, hogy egyedül kell megküzdenie a gondjával. Ossza meg gondolatait családtagjaival, barátjával, hiszen már az is segíthet, hogy beszél a nehézségekről.

  • Járjon utána a terápiás lehetőségeknek, hiszen akadhat olyan megoldás, melyre még nem gondolt.

Mit tehet még? A terápiás lehetőségek

Ha úgy érzi, hogy a túlzott izzadás kihat a mindennapjaira, keressen fel egy bőrgyógyász szakorvost vagy plasztikai sebészt. A kezelés előtt mindenképpen szükséges a kivizsgálás. Egyéni lehetőségei és állapota szerint a következő terápiák jöhetnek szóba:

  • Izzadásgátlók: általában ez az elsőként választandó kezelés fokozott izzadás esetén. Napi rendszerességgel kell alkalmazni.

  • Iontoforézis: kéz vagy láb izzadása esetén hatékonyan alkalmazható módszer, melynek során a kezeit vagy lábait kevés vízbe kell merítenie, majd egy orvosi eszköz alacsony feszültségű áramot juttat a végtagokba a vízen keresztül. Eleinte hetente 2-3 kezelésre van szükség, melyek általában 20-40 percet vesznek igénybe. Amint javulást tapasztal, elég a kezelést csak fenntartó szinten végezni, ami egyéntől függően heti egy és havi egy kezelés között változhat.

  • Botulinum toxin: a leghatékonyabb módszer a fokozott izzadás kezelésére, melynek előnye, hogy fájdalommentes (érzéstelenítésben végzik), gyorsan csökkenti a panaszokat (már 1-2 héten belül jelentősen csökken az izzadás) és hatása tartós (mintegy 48 héten át érezhető). Hazánkban elsősorban a hónalj területére lokalizálódó izzadás esetén alkalmazzák. Fontos tudni, hogy botulinum toxin kezelést csak orvos végezheti!

  • Sebészeti beavatkozás: csak súlyos esetekben lehet rá szükség, ha minden más kezelés sikertelen, és a páciens életminőségét, szociális kapcsolatait nagyon negatívan befolyásolja a fokozott izzadás. Ezen beavatkozások végleges megoldást nyújtanak, de a műtéti szövődményekkel is számolni kell.

Tovább A fokozott izzadás kezelési lehetőségeiről részletesen

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.