A paradicsom is távol tartja az orvost

DRportal
megjelent:

Jó hír azok számára, akik nem kedvelik az almát, hogy az almához hasonlóan a paradicsom rendszeres fogyasztása is kedvező hatást gyakorol az egészségünkre. Sőt, ahhoz, hogy élvezhessük egészségvédő hatását, még a paradicsomot sem kell szeretnünk, mivel egy új kutatás szerint a paradicsom egyik összetevőjét tartalmazó tablettával is megelőzhető a szívbetegség és a rák kialakulása.

Napjaink egészségvédő favoritja a paradicsom, illetve annak tabletta változata. Brit kutatók egy újonnan kifejlesztett paradicsom tabletta használatával érték el szívbetegeknél a vérerek funkciójának javulását, ami ismét megerősítette a mediterrán diéta protektív előnyeit.

Az új kapszula a paradicsom piros színét adó természetes likopint tartalmaz, mely az E-vitaminnál tízszer hatékonyabb antioxidáns. Régóta ismert, hogy a likopin hatékony védelmet nyújt a különböző betegségek, így a tumor, szívbetegség és a rák ellen, és most a 76 résztvevővel folytatott brit tanulmányban bebizonyosodott, hogy a vérereket is erősíti.

„Mivel a leghatékonyabb ismert antioxidáns, biológiailag kézenfekvő, és epidemiológiai adatok is bizonyítják, hogy az alacsony likopin bevitel, legalábbis részben, felelőssé tehető az Európában előforduló kardiovaszkuláris halálesetekért.” - magyarázta Joseph Cheriyan, a Cambridge Egyetem adjunktusa, a tanulmány szerzője.

A likopint szedő szívbeteg résztvevők 53%-ánál tapasztalták a vérerek állapotának javulását (tágulását) a placebo terápiában részesülőkhöz képest, így további megerősítést nyert a likopint egyfajta természetes gyógyhatású csodaszernek tartó teória. A vérerek konstrikciója a stroke és a szívbetegségek egyik legfőbb oka, így az eredmény igen jelentős előrelépés ahhoz, hogy sikeres terápiát fejlesszünk a mára az amerikai halálesetek 25%-áért felelős, epidemikus méreteket öltött kardiovaszkuláris betegségek kezelésére.

Dr. Cheriyan úgy véli, hogy a tabletta az endothelium funkciójának javításával fejti ki hatását. A 7 mg antioxidánst tartalmazó kapszula kb. egy kilogrammnyi paradicsom likopin tartalmának felel meg. A likopin hatékonysága erősebb, ha püré formájában, vagy olíva olajjal együtt fogyasztjuk. Likopin más zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható, pl. a görögdinnyében, a sárgabarackban vagy a grapefruitban.

„Az endothel funkció zavara a szívbetegség fokozott kockázatának ismert előre jelzője.” - mondta Jeremy Pearson professzor, a kutatást támogató British Heart Foundation társigazgatója. „További vizsgálatokra van szükség annak tanulmányozására, hogy a kis esetszámú tanulmányban tapasztalt előnyös hatás a klinikai gyakorlatban is kamatoztatható-e a magas rizikójú betegeknél.”

Dr. Cheriyan azonban nagyon bízik a tanulmány eredményeiben: „Eléggé egyértelműen bizonyítottuk, hogy a likopin javítja a vérerek funkcióját a kardiovaszkuláris betegségben szenvedőknél. Ez ismét alátámasztja az egészséges étrend szükségességét a szívbetegségekkel és srtoke-kal fenyegetett betegek számára.

A likopin egyértelmű egészségvédő hatása ellenére, a paradicsom tabletta nem helyettesíthet más kezeléseket, de nagyon előnyös lehet más gyógyszerekkel együtt használva. Ugyanakkor remélhetőleg a kimenetelt alaposabban tanulmányozó nagyobb tanulmányokban is beigazolódik, hogy a likopin tabletta hatékony fegyver lehet a szívbetegségek elleni küzdelemben.

(Forrás: DRportal)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.