Dr. Fülöp István: Nem szabad egy nőnek azt mondani, hogy soha nem lehet gyereke

szerző: Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

Mit tehet egy endometriózisban szenvedő nő? Mivel foglalkozik szabadidejében egy meddőségi specialista? Érdemes-e egy fiatal orvosnak külföldön dolgoznia? Dr. Fülöp Istvánnal a Róbert Kórház meddőségi és endoszkópos specialistájával beszélgettünk.

Névjegy

Dr. Fülöp István szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista, a reprodukciós endoszkópos sebészeti beavatkozások szakértője. Jelenleg a Róbert Károly Magánkórház Meddőségi és Endoszkópos részlegét vezeti. Nős, három gyermek édesapja.

Mi késztette arra, hogy a meddőség kezelésével foglalkozzon?

- Amikor az ember szülész-nőgyógyászként elkezd dolgozni, számos olyan impulzus éri a napi rutin során, melyek más szakterületen talán nem érnék. Hihetetlen érzés, mikor egy meddőnek tartott párnak gyermeke születik. Óriási élményt jelentenek a mai napig az ilyen esetek és inspirálnak a szakmai előmenetelemben.

Egy endometriózissal diagnosztizált nőnek le kell mondania a gyermekvállalásról?

- Rendkívül fontos, sőt elengedhetetlen az alapos diagnózis felállítása, valamint az állapotfelmérés a sikeres kezeléshez. Mint a legtöbb betegségnek, az endometriózisnak is több stádiuma van, ettől függ a kezelés és - hajlambetegség lévén - sajnos a kiújulása is. A tradicionális orvosi kezelés és az endoszkópos beavatkozás(ok) után életmódváltás és életvezetési utánkövetés szükséges, beleértve az étrendet és a különböző mozgásformákat is (bizonyos ételek és egyes mozgásformák segítenek a betegség kiújulásának megelőzésében). Egy endometriózisban szenvedő nőnek nem szabad azt mondani, hogy soha nem lehet gyermeke, mert megfelelő körülmények között és a fentebb említett tényezőket betartva, elvégezve igenis lehet. Intézetünkben egy - az Egyesült Államokban kidolgozott - algoritmust követünk, mely a kismedencei szervek állapotát műtét során felmérve megmutatja, hogy mekkora az esély a teherbe esésre az elkövetkező 6-12-24 hónapban.

Endometriózis

A betegség során méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetőben, a petefészek falában, vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be. Ritkán az endometrium a kismedencét is elhagyhatja. Bővebben az endometriózisról

Vannak nők, akik nem engedhetik meg maguknak a színvonalas magánegészségügyi ellátást. Nekik mit tud javasolni?

- Leszögezném, hogy az endometriózis és a meddőség optimális kezelése Magyarországon nem egyenlő a magánkórházi ellátással. Az egyetemi klinikákon és más állami közkórházakban is elérhető magas színvonalú kezelés, mind az endoszkópos technikák alkalmazása.

Március 25-én EndoNapot tartanak a Róbert Kórházban. Mire számíthatnak az érdeklődők?

- A rendezvény a világszerte megrendezett Endomárcius 2015-höz kapcsolódik. A március, mint a tavasz kezdete a megújulást, a termékenység kezdetét, átvitt értelemben pedig a nők számára a teherbe esést szimbolizálja. A kezdeményezés a fogamzási nehezítettséget állítja párhuzamba a tavasz pozitív üzenetével. Ezt a rendezvényt intézetünk már tavaly is megtartotta és idén is megtartja, azzal a különbséggel, hogy nem csupán az endometriózis van a középpontban, hanem általában a meddőség. A résztvevők előadásokat hallhatnak szakorvosoktól, szakemberektől, és tanácsadásokon vehetnek részt.

Ön sokat dolgozott egy német klinikán. Mennyire tartja fontosnak, hogy a hazai orvosok külföldön szerezzenek tapasztalatot?

- Ez kétoldalú dolog. Az endometriózis talaján maradva azt mondom, hogy olyan helyen szerezzen mindenki tapasztalatot, ahol az erre megfelelő technikai és szakmai háttér adott, ezek bizonyos magyarországi intézményekben is megvannak. Ugyanakkor külföldi egészségügyi intézményekben értékes tapasztalatokra lehet szert tenni, illetve szélesebb látókört lehet kialakítani.

Dr. Fülöp István:

Több helyen is lehet olvasni, hogy vonzódik a technikai dolgok, a "kütyük" iránt. Van ennek története?

- Mindig is érdekeltek a technikai dolgok, fiatalkoromban is vonzott ez a világ. Fiatal beosztott orvosként részt vettem a Nyírő Gyula Kórház modern eszközeinek beszerzésében, beállításában, ezt nem éreztem tehernek, sőt minden percét élveztem: minden kódot, sorszámot ismertem, minden a fejemben volt. A kollégák meg is mosolyogták, mikor nem fogót mondtam, hanem egy kódot. Jó értelemben vett megszállottságnak tartják és tartom én is ezt.

Szabadidejében mivel foglalkozik szívesen?

- Három gyermekem van, ez elég sok elfoglaltságot jelent. A két fiam már elég nagy ahhoz, hogy elkísérjenek horgászni és szerencsére szeretik is ezt a hobbit. Érdekel a természetfotózás és lelkesen tanulom a teniszt is: lakóhelyem közelében lakik egy teniszoktató, ő mondta egyszer, hogy tarthatatlan, hogy nem mozgok semmit, így aztán ő tanít erre a sportra több-kevesebb sikerrel, heti két alkalommal.

(Balázsi Viktor - WEBBeteg)

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.