Tények és tévhitek a vízfogyasztásról

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése szempontjából az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tiszta vizet fogyasszunk el a mindennapok során. Az ajánlások különböznek egészséges és beteg emberek esetén, illetve kisgyermekek és idősek számára is más-más mennyiség javasolt. Néhány tévhitet azonban nem árt eloszlatni a helyes vízfogyasztással kapcsolatban.

A csapvíz nem olyan jó, mint az ásványvíz, mert kellemetlen az illata, és nincs ásványi anyag-tartalma. – Tévhit

A csapvíz fogyasztása a legjobb, amit választhatunk, ha folyadékfogyasztásról van szó. Általában „kéznél van”, ásványi anyag tartalma kiváló, sok esetben több nyomelem is található benne, mint a palackozott társai esetén (például fluorid). Nem utolsó szempont szerint pedig sokkal olcsóbb. Az illata nem minden városban kellemes (ez függ a vízvezeték-hálózat minőségétől is), ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy fogyasztásra alkalmatlan. Elűzhetjük a kellemetlenséget úgy, hogy egy kancsóba 1-2 liternyit engedünk a csapból, majd egy órára a hűtőszekrénybe tesszük és állni hagyjuk. Ha pár napig nem vagyunk otthon, akkor fogyasztás előtt néhány másodpercig folyassuk ki a vizet, hogy a csővezetékek víztartalma frissüljön.

Csak akkor kell inni, ha szomjasak vagyunk. – Tévhit

A szervezetünk vízháztartása nagyban befolyásolja az egészségünket. Kiszáradás (dehidráltság) lép fel, ha nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiségű folyadékot, ezáltal csökken testünk víztartalma. A kiszáradás kezdeti jele a szomjúság, tehát ha már szomjasnak érezzük magunkat, a szervezetünk vészjeleket küld számunkra, amelyet nem szabad megvárni, ha nem szeretnék betegeskedni. Sokszor éhesnek érezzük magunkat, pedig csak némi italra (természetesen alkoholmentesre) lenne szükségünk. Ilyenkor igyunk egy pohár vizet, teát vagy gyümölcslevet, és megszűnik az éhségünk. Figyeljünk arra, hogy a kávé és az alkohol vízhajtó, tehát ne ezekkel oltsuk szomjunkat, hiszen így fokozhatjuk a kiszáradás veszélyét.

A legjobb, ha szobahőmérsékletű vizet iszok. – Tény

Élettani szempontból a legideálisabb, ha az elfogyasztandó folyadék 15-20 fokos. Az ettől hidegebb, jeges víz nehezebben szívódik fel, jobban megterheli a gyomrunkat, nem is beszélve arról, hogy könnyen torokfájáshoz vezethet, ha hideget iszunk.

Nem iszom szódát, mert túl sok a savam. – Tévhit

Gyomorégéssel küzdők is fogyaszthatnak szódát, ha nem okoz egyéb panaszt számukra, ugyanis a szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) lúgos kémhatása révén semlegesíti a gyomorsavat, enyhíti a puffadásos tüneteket. Egy pohár vízben feloldott egy kávéskanálnyi szódabikarbóna elfogyasztása már jótékony hatással bír.

Ne csak nyáron figyeljünk arra, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk, hanem tegyük ezt az év minden napján azért, hogy megőrizzük az egészségünket. Az általánosságban ajánlott 2-3 liter napi folyadékfogyasztást ajánlott betartani. Készítsünk kezünk ügyébe 1-2 dl-es poharat, amelyet nem túl nagy űrtartalma miatt gyorsabban kiürítünk, de ne felejtsük el mindig újratölteni csapvízzel, ezáltal remélhetőleg megelőzzük azt, hogy szomjasnak érezzük magunkat.

Tovább Hidratáció: Miért fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra?

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.