Tények és tévhitek a vitaminokról

Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles
táplálkozástudományi szakember

A hűvös, változékony időben szervezetünket nem árt felkészíteni arra, hogy ellenállóbb legyen az ilyenkor szokásos megbetegedésekkel szemben. Immunrendszerünk erősítésére, ásványianyag-készletünk feltöltésére és egészségünk megőrzésére számos multivitamin-készítmény áll rendelkezésre, azonban néhány tévhitet érdemes eloszlatni szedésükkel kapcsolatban.

Hiánybetegségek és tüneteik
Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek és mikor van szükség vitaminpótlásra?

Hiánybetegségek és tüneteik

A vitaminok nem olyan fontosak, mint a szénhidrátok, a fehérjék vagy a zsírok – tévhit.

Ezek a vegyületek nélkülözhetetlenek egészségünkhöz, az anyagcsere-folyamatokhoz, a táplálékok hasznosulásához, egyszóval az életünkhöz. Ha csak egy vitamin vagy nyomelem is hiányzik, vagy nem megfelelő a szintje a szervezetünkben, akkor károsodik számos élettani folyamat. Eleinte csak általános panaszok fordulhatnak elő, mint például nyugtalanság, fáradékonyság, majd a fokozódó hiány következtében komolyabb betegségek is kialakulhatnak, például bőrbetegségek, látásromlás, vérszegénység. Szervezetünk - a D-, és K-vitaminok kivételével - nem képes az előállításukra, így azokat táplálékkiegészítők szedése révén tudjuk bejuttatni.

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhetjük napi vitaminszükségletünket – egyre inkább úgy tűnik, hogy tévhit.

Sajnos a manapság nagyüzemileg termelt élelmiszereink, élelmi anyagaink már nem olyan minőségűek és ízűek, mint azok évtizedekkel ezelőtt voltak. A termőföldek ma már sokféle vegyszert, viszont kevesebb tápanyagot tartalmaznak, a levegő és vizeink szennyezettsége pedig egyre nagyobb mértékű. A zöldségeket és gyümölcsöket beérés előtt takarítják be, különböző vegyszerekkel kezelik az érés, a tetszetősebb küllem és a nagyobb hozam elősegítéséért, mindazonáltal szegényesebb a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk, mint az őseiké.

A vitaminokat nem lehet túladagolni – részben tény, részben tévhit.

A vízben oldódó vitaminok (például C-vitamin, és a B-vitamin-csoport tagjai) szervezetünk által nem hasznosított része a bevitel után néhány órával kiválasztásra kerül, majd ürül a vizelettel, tehát ezeket nehéz túladagolni. Egyes kutatók esetleges vesét károsító hatásokról számoltak be, azonban ehhez nagy dózisok szedése szükséges. A zsírban oldódó vitaminoknál (A-, D-, E-, F- és K-vitamin) már előfordulhatnak túladagolási tünetek (például hányás, hasmenés, vérszegénység), hiszen ha hosszabb időn át folyamatosan szedjük, akkor felhalmozódhatnak testünk raktározó szöveteiben (testzsír).

A vitaminkészítményeket célszerű étkezések közben, vagy közvetlenül utána beszedni – tény.

Ha az étrend-kiegészítőket éhgyomorra vesszük be, akkor sokkal gyorsabban haladhatnak át az emésztőrendszerünkön, ezáltal kevésbé, vagy egyáltalán nem szívódnak fel és nem hasznosulnak. Ugyanakkor, ha az ételeink elfogyasztásával egy időben szedjük őket, akkor az aktívabb emésztési folyamatok miatt hatékonyabban hasznosulnak a hatóanyagok a készítményekből.

A gyógyszerekkel együtt hatékonyabbak – részben tény, részben tévhit.

A szedésük által meggyorsítható a gyógyulás folyamata, ezért kiegészítő terápiaként hasznosak lehetnek. Fontos azonban, hogy a gyógyszerekkel soha ne vegyük be egy időben a vitaminokat, hiszen csökkenthetik egymás hatását, de akár kedvezőtlen hatással is lehetnek ránk nézve. A gyógyszerek szedése után feltétlenül várjunk egy-másfél órát a vitaminkészítmények bevételéig. A vitaminok szedéséről feltétlenül tájékoztassuk kezelő orvosunkat, kifejezetten akkor, ha gyógyszer felírását látja szükségesnek.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Legutóbb frissült: 2018.02.15 05:21
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 A migrén okai
Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.
 Küzdje le az aftát!
A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket,...
A hűvös és borongós őszi napok könnyen elronthatják a hangulatunkat, ebben az időszakban gyakoriak a köhögéssel és náthával járó fertőzések. Adunk...
Minden életkorban fontos egészségesen étkezni, és a szervezet vitamin- és ásványianyagigényét kielégíteni.
Nem lehet általánosítani, amikor azt szeretnénk kideríteni, mekkora vitaminpótlásra van szükségünk télen és tavasszal, mert más vitaminigénye van egy...
A fényhiány, a diétázás, a gyorsételek fogyasztása miatt télen is nagyon fontos, hogy szervezetünket hozzájuttassuk az olyan vitaminokhoz, amelyeket ilyen...
A vitaminok olyan vegyületek, amelyek több fontos szerepet töltenek be szervezetünkben. Melyik az a 10 vitamin, ami a fittség és jó erőnlét szempontjából...
Vitamin- és ásványi anyag teszt

Vitamin- és ásványi anyag teszt