Tények és tévhitek a vitaminokról

Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles
táplálkozástudományi szakember

A hűvös, változékony időben szervezetünket nem árt felkészíteni arra, hogy ellenállóbb legyen az ilyenkor szokásos megbetegedésekkel szemben. Immunrendszerünk erősítésére, ásványianyag-készletünk feltöltésére és egészségünk megőrzésére számos multivitamin-készítmény áll rendelkezésre, azonban néhány tévhitet érdemes eloszlatni szedésükkel kapcsolatban.

Hiánybetegségek és tüneteik
Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek és mikor van szükség vitaminpótlásra?

Hiánybetegségek és tüneteik

A vitaminok nem olyan fontosak, mint a szénhidrátok, a fehérjék vagy a zsírok – tévhit.

Ezek a vegyületek nélkülözhetetlenek egészségünkhöz, az anyagcsere-folyamatokhoz, a táplálékok hasznosulásához, egyszóval az életünkhöz. Ha csak egy vitamin vagy nyomelem is hiányzik, vagy nem megfelelő a szintje a szervezetünkben, akkor károsodik számos élettani folyamat. Eleinte csak általános panaszok fordulhatnak elő, mint például nyugtalanság, fáradékonyság, majd a fokozódó hiány következtében komolyabb betegségek is kialakulhatnak, például bőrbetegségek, látásromlás, vérszegénység. Szervezetünk - a D-, és K-vitaminok kivételével - nem képes az előállításukra, így azokat táplálékkiegészítők szedése révén tudjuk bejuttatni.

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhetjük napi vitaminszükségletünket – egyre inkább úgy tűnik, hogy tévhit.

Sajnos a manapság nagyüzemileg termelt élelmiszereink, élelmi anyagaink már nem olyan minőségűek és ízűek, mint azok évtizedekkel ezelőtt voltak. A termőföldek ma már sokféle vegyszert, viszont kevesebb tápanyagot tartalmaznak, a levegő és vizeink szennyezettsége pedig egyre nagyobb mértékű. A zöldségeket és gyümölcsöket beérés előtt takarítják be, különböző vegyszerekkel kezelik az érés, a tetszetősebb küllem és a nagyobb hozam elősegítéséért, mindazonáltal szegényesebb a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk, mint az őseiké.

A vitaminokat nem lehet túladagolni – részben tény, részben tévhit.

A vízben oldódó vitaminok (például C-vitamin, és a B-vitamin-csoport tagjai) szervezetünk által nem hasznosított része a bevitel után néhány órával kiválasztásra kerül, majd ürül a vizelettel, tehát ezeket nehéz túladagolni. Egyes kutatók esetleges vesét károsító hatásokról számoltak be, azonban ehhez nagy dózisok szedése szükséges. A zsírban oldódó vitaminoknál (A-, D-, E-, F- és K-vitamin) már előfordulhatnak túladagolási tünetek (például hányás, hasmenés, vérszegénység), hiszen ha hosszabb időn át folyamatosan szedjük, akkor felhalmozódhatnak testünk raktározó szöveteiben (testzsír).

A vitaminkészítményeket célszerű étkezések közben, vagy közvetlenül utána beszedni – tény.

Ha az étrend-kiegészítőket éhgyomorra vesszük be, akkor sokkal gyorsabban haladhatnak át az emésztőrendszerünkön, ezáltal kevésbé, vagy egyáltalán nem szívódnak fel és nem hasznosulnak. Ugyanakkor, ha az ételeink elfogyasztásával egy időben szedjük őket, akkor az aktívabb emésztési folyamatok miatt hatékonyabban hasznosulnak a hatóanyagok a készítményekből.

A gyógyszerekkel együtt hatékonyabbak – részben tény, részben tévhit.

A szedésük által meggyorsítható a gyógyulás folyamata, ezért kiegészítő terápiaként hasznosak lehetnek. Fontos azonban, hogy a gyógyszerekkel soha ne vegyük be egy időben a vitaminokat, hiszen csökkenthetik egymás hatását, de akár kedvezőtlen hatással is lehetnek ránk nézve. A gyógyszerek szedése után feltétlenül várjunk egy-másfél órát a vitaminkészítmények bevételéig. A vitaminok szedéséről feltétlenül tájékoztassuk kezelő orvosunkat, kifejezetten akkor, ha gyógyszer felírását látja szükségesnek.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Legutóbb frissült: 2018.02.15 05:21
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Akut fájdalom
Nem szükséges mindig orvoshoz fordulni. De mikor kell mégis?
Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
Egy átlagos felnőtt szervezet napi energiaigénye 2000-3000 kcal körül mozog kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően. Ha ezt a bevihető energiamennyiséget...
Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra,...
A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját,...
Sok nő esik abba a hibába, hogy már terhessége alatt is kettő helyett eszik. Természetesen erre a szoptatás időszakában sincs szükség, még ha a fogyókúra...
A fényhiány, a diétázás, a gyorsételek fogyasztása miatt télen is nagyon fontos, hogy szervezetünket hozzájuttassuk az olyan vitaminokhoz, amelyeket ilyen...
A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte. Mikrobaölő hatása miatt a második világháborúban is alkalmazták...
Vitamin- és ásványi anyag teszt

Vitamin- és ásványi anyag teszt