Coli fertőzés veszélye miatt forralni kell az ivóvizet öt településen

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Coli fertőzés veszélye miatt fel kell forralni a vezetékes ivóvizet használat előtt a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének keddi előírása szerint öt mátrai településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón – közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. szerdán.

Molnár Attila, az ÉRV műszaki igazgatója Parádon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a közkutakhoz köthető helyi problémáról van szó.

Tájékoztatása szerint az első, "a víz nem megfelelő mikrobiológiai minőségét" mutató mintákat június végén találták. Mivel a második mintavétel is pozitív volt, a szolgáltató értesítette a népegészségügyi szakigazgatási szervet, amely elrendelte az öt településen a vezetékes ivóvíz felforralását felhasználás előtt, ivás, főzés, fogmosás esetén.

Az E. coli baktériumról

Az E. coli baktérium a normál bélflóra tagja, fontos szerepe van a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Átmenetileg az E. coli törzsek megtalálhatóak a bőrön, a garat nyálkahártyájában, a külső női nemi szerveken is.

Tekintettel arra, hogy az E. coli tipikus vastagbél-baktérium, jelenléte vízben vagy élelmiszerben székletszennyezettségre utal. A közegészségügyben az E. coli, úgynevezett indikátorbaktériumnak tekintendő, amely jelzi a víz és az élelmiszer tisztaságát, meghatározott maximális csíraszáma van.

Bélrendszeren kívüli E. coli fertőzések

E. coli okozza a nem komplikált húgyúti fertőzések 80 százalékát, illetve gyakran a nőgyógyászai fertőzések hátterében is ez áll. Ritkán olyan fertőzéseket is okozhat, mint az agyhártyagyulladás, szeptikus kórképek, sebfertőzés, has űri folyamatokhoz tartozó fertőzések.

(WEBBeteg/MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.