Ultrahanggal is fiatalodhat a bőrünk

Oxygen Medical
megjelent:

Az ultrahangot több, mint 70 éve alkalmazzák a diagnosztikában, és néhány éve már fiatalodni is lehet a segítségével. Dr. Demjén Renáta a felhasználás új területeiről beszélt.

Az ultrahang története

A hanghullámoknak csak egy része hallható az emberi fül számára, az ezen skála felett lévő hangok tartományát nevezzük ultrahangnak (UH). A fényhullámokkal ellentétben a hanghullámok terjedéséhez közvetítő közeg szükséges, a hullámok pedig a közeg határától majdnem teljesen visszaverődnek. Az UH természetesen az emberi testben is képes terjedni, a terjedés sebessége a szövetek vastagságától, összenyomhatóságától, víztartalmától és kis mértékben a hőmérsékletétől is függhet. Ez a megfigyelés adta az UH-diagnosztika alapját is.

Terápiás célokra az 1940-es években kezdték alkalmazni ezt az eljárást, meglepő módon kezdetben a háborúból megmaradt radarok felhasználásával. A 2. világháborúban ugyanis az UH-t ellenséges tengeralattjárók azonosítására használták. Egy skót tudós, Ian Donald gondolt arra először, hogy lehet némi hasonlóság a tengeralattjáró és a magzatvízben úszkáló magzat közt. Mivel addig a káros röntgensugarakat használták a méhen belüli monitorozásra, ez a felfedezés döntő jelentőségűnek bizonyult. A fejlődés pedig megállíthatatlan: a kezdeti radarok felhasználása után 70 évvel már olyan milliméteres vizsgálófejek is léteznek, amelyekkel a szív koszorúsereinek belsejében is szétnézhetünk.

Már fiatalodhatunk is ultrahanggal

Jó ideje már a kozmetikai eljárások is felhasználják az ultrahang hatásait, azonban a legújabb fejlesztéseknek hála, ma már olyan eredmények is elérhetők, amelyek vetekednek a műtéti beavatkozásokkal.

Összehasonlító vizsgálatokból az is kiderül, hogy a speciális ultrahangos kezelés még a korszerű lézeres és rádiófrekvenciás eljárásoknál is mélyebben és célzottabban fejti ki a hatását – ismerteti dr. Demjén Renáta, az Oxygen Medical Ultherapy szakértője.

A lézeres kezelés során ugyanis irányítottan lehet a bőrbe juttatni az energiát, de „csak” 1,5 mm-nél mélyre. Ráadásul, mivel a lézer optikai energia, napsütéses időszakban és sötét bőr esetén nem lehet alkalmazni. Ezen kívül kis beavatkozások esetén is néhány nap szükséges ahhoz, hogy a kipirulás elmúljon.

A rádiófrekvenciával végzett beavatkozások hatása pedig rövidebb távú, mivel az energiát nem lehet fókuszáltan a bőrbe juttatni, valamint 3 mm-nél mélyebbre nem hatol a bőrben. A kezelések során maximum 45-50 °C-ra lehet felmelegíteni a bőrt, ami nem elég a tartós és elegendő mennyiségű kollagén képződéshez.

Az ultrahangos terápia jelenleg az egyetlen olyan eljárás, ami az idősödő bőr egyik legnagyobb problémájára, a bőr megereszkedésére nyújt hatékony és biztonságos megoldást. A mikro-fókuszált ultrahang precízen, a megfelelő mélységben (4,5 mm, 3 mm és 1,5 mm) tűhegynyi pontossággal célozza meg azt a pontot, ahol a kollagén rekonstrukciót be kell indítani. A szövetet az optimális hőmérsékletre, 67 °C-ra melegíti fel, ahol beindul a kollagén képződés.

Arcfiatalítás

Mivel a ráncok kialakulása már a harmincadik életév után elkezdődik, egyre többen igyekeznek minél tovább megőrizni vonzó, fiatalos külsejüket. A legmodernebb arcfiatalító módszerek közti különbségekről, az előnyökről, az esetleges hátrányokról dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász beszélt. Lézer vagy Botox?

Hatékony és biztonságos

A speciális ultrahangos kezelést követően azonnal érzékelhető a bőr tömörsége, "emelkedése", a végleges eredmény azonban a kollagén rekonstrukció miatt 3-6 hónap alatt alakul ki. Ezekben a hetekben a megereszkedett bőr visszakerül a helyére, a bőrfelszín rugalmassá és tömörré válik. Éppen ez a folyamat a garancia arra, hogy az eredmény természetesnek, üdének fog hatni, és az fiatalosság akár évekig is fennmarad.

Az egyetlen kezelés alatt elérhető hatás volt az egyik alapköve annak, hogy az eljárás megkapta a legszigorúbb hatóság, az amerikai Food and Drug Administration minősítő tanúsítványát, ami azt jelenti, hogy hatékonysága pontos mérésekkel orvosilag igazolt, és megfelelően biztonságos.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.