Milyen ápolást igényel a zsíros bőr?

Dermatica
megjelent:

Kamaszkorban a legjellemzőbb, de sokan felnőttként is küzdenek a fokozott faggyúműködés miatt csillogó, olajos hatású bőr okozta kellemetlen tünetekkel. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa szerint mégis kevesen kérnek szakértő segítséget, az otthoni kezelés pedig gyakran csak tovább ront a problémás bőr állapotán.

Nem szabad túlszárítani!

A leggyakoribb hiba, amit az olajos szeborreás panaszokkal küzdő vendégeim elkövetnek, hogy a zsírosodás elkerülésére túlzásba viszik a faggyúműködést csökkentő, a bőrt szárító készítmények használatát. Ma már igen széles a zsíros bőr ápolására kifejlesztett termékek skálája, de mégsem mindegy, hogy a sok közül melyik készítményt választjuk – figyelmeztet Peterman Krisztina.

A szeborrea kifejezés faggyúáradatot, faggyútúltengést jelent. A faggyúmirigyek túlzott működése miatt a smink napközben átfénylik, a bőr csillogó, olajos hatású, ami az érintettek komfortérzetét, önbizalmát jelentősen csökkentheti. A túlzásba vitt szárítás másik hátulütője, hogy a bőr védekezésképp még több faggyút termel, hogy az egyensúlyt helyreállítsa, tehát épp ellenkező hatást érünk el.

Szeborreás keratózis

Jellemzően barnás esetleg szürkés színű, megvastagodott, száraz felszínű bőrképlet az úgynevezett szeborreás keratózis, amely sokakat zavarhat, különösen, ha az arcon vagy más látható testrészen jelenik meg. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza arra figyelmeztet, hogy bár nem rosszindulatú az elváltozás, de rendszeres kontrollt igényel. Szeborreás keratózis: Rendszeres kontrollt igényel

Bőrdiagnosztika

Az olajos szeborreás bőrön egy időben több probléma is jelentkezik. A faggyúmirigy túltengés miatt könnyebben felborulhat a normál bőrflóra és hamarabb kialakulnak gennyes pattanások. Nemcsak a faggyú mennyisége növekszik meg, hanem megváltozik a faggyú kémiai összetétele is: a szeborreások faggyújában több a telítetlen zsírsav, koleszterin-észter és kolin, mint a normál bőrök esetében. Az arcbőr kellemetlen szagú, amit az avas faggyú okoz. Olajos szeborrea esetén néha előfordul, hogy a faggyú egészen olajszerű folyékony, ezeket lágy comedónak nevezzük. Szeborrea a homlok, orr, áll, mellcsont tájékán, a háton és a hajas fejbőrön is megjelenhet.

Kialakulásának okai

A szeborreás bőrtípus megjelenésében fontos szerepet játszik a genetika, így gyakran előfordul, hogy szülő-gyermek azonos problémával, közösen érkeznek hozzám kezelésre – meséli a Dermatica kozmetikusa. Belső tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában: fokozott faggyútermelést anyagcserezavar, az androgén hormonok túltermelődése, vagy a vegetatív idegrendszer zavarai is okozhatnak, ilyen esetekben belgyógyászati, endokrinológiai kivizsgálás szükséges.

A külső kiváltó tényezők közt említendő a levegő, a mozgás és a napfény hiánya, az aknogén táplálékok - csoki, mogyoró, dió, zsíros magvak - fokozott bevitele, a nem megfelelő személyi higiéne és a kozmetikumok helytelen használata.

Kozmetikai és házi kezelések

Az olajos szeborrea kezelésében a legfontosabb a rendszeres időközönként elvégzett kíméletes, de alapos tisztítás. A szőrtüszőben pangó faggyú kitűnő táptalaja a baktériumoknak, benne a kórokozók gyorsan elszaporodnak, eltávolítása azért is szükséges, mert idővel acne fejlődhet ki belőle. A tisztítás mellett lényeges az elhalt hámsejtek eltávolítása, ezáltal a bőrlégzés javítása, a gyulladásos folyamatok csökkentése és a zsírsavak E-vitaminnal történő visszapótlása.

Több természetes összetevő is eredményesen alkalmazható a tisztításban, táplálásban is: ilyen például az uborka, csipkebogyó, B-vitamin, iszap, agyagpakolások, vagy az ichtiol. A 3-4 hetente ismételt kozmetikai kezelés mellett természetesen nagyon fontos az otthoni bőrápolás is, a bőrtípushoz leginkább megfelelő, hidratáló, de nem túlzsírozó kozmetikumokkal.

(Forrás: www.dermatica.hu)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.