Alvásproblémák: minden második embert érinthet

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A pihentető alvás minden korban elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Az alvásproblémák terhe egyéni és társadalmi szinten is komoly gondot jelent, többek között korlátozhatja a napi munkavégzést.

Globális jelenségről van szó, a világ lakosságának 45 százalékát érinthetik az alvásproblémák, amelyek megelőzhetőek és gyógyíthatók – hangzott el az alvás világnapja alkalmából megrendezett World Sleep Day Hungary sajtótájékoztatóján.

Ma a Világon 75 országban ünneplik az alvás világnapját, amelyet minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken, vagyis idén március 14-én ünneplünk – mondta a sajtóeseményen G. Németh György, a World Sleep Day Hungary Programiroda vezetője.

Európai színvonalú alváskutatás

Mára sikerült megvalósítani azokat a szakmai feltételeket és azt az európai standardot, amelyekkel itthon az alvási problémákat kezelni tudjuk – jelentette ki Dr Szakács Zoltán, a Magyar Alvástársaság elnöke. A társaság közreműködésével valósult meg például az a módosítás, amely szerint a jogosítvány kiadásának feltételei között szerepeljen az alvási apnoé, emellett pedig kiemelten foglalkozunk az egyes éjszakai történésekkel, így a stroke, a nappali aluszékonyság, a gyermekkori és a többműszakos munkarend problémáival – tette hozzá Szakács Zoltán.

Az alvás elengedhetetlenül fontos az egészségünk érdekében: többek között a koncentrálóképesség, az érzelmi kiegyensúlyozottság és a frissesség is csak akkor működik, ha eleget és jól alszunk – emelte ki előadásában Dr. Várdy-Visi Katalin szomnológus. A megfelelő alvásszerkezetre mindenkinek szüksége van. Gondoljunk csak bele: ha Einstein nem úgy aludt volna, ahogy tette, akkor nem biztos, hogy mindazokat a bölcs gondolatokat kapta volna a világ tőle, amit kapott.

Alvás és egészség

Az alvás biztosítja az életünk periodicitását, amelyet a napfény és más külső tényezők mellett az élőlények belső folyamatai biztosítanak – emelte ki Dr. Vida Zsuzsa alvás szakorvos előadásában. Ha a bioritmus borul, akkor a sejtciklus is megváltozik, és betegségek alakulhatnak ki – ez főként a több napszakos munkavégzés esetében fontos. Mára bizonyított tény, hogy az alvászavar és a depresszió között szoros kapcsolat áll fent, mára megtalálták a genetikai hidat a két jelenség között, mint ahogy az alvászavar és a túlsúly közötti összefüggést is. Emellett az is bebizonyosodott, hogy az immunrendszerrel is szoros kapcsolatban áll: az alvásmegvonás 117 gén expressziójára volt hatással. Ez a szám döbbenetes – mondta a szakember.

Az egyensúly helyreállítása

Az emberek 1/3-ának van esélye arra, hogy élete során legalább egyszer egy hónapnál hosszabb ideig alvásproblémákkal küzdjön – közölte Dr. Purebl György, a SOTE Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese. Mi történik azokkal, akik annak ellenére nem tudnak jól aludni, hogy nincs lelki problémájuk vagy betegségük? – tette fel a kérdést Purebl György. A legtöbb esetben az aggasztó gondolatok (3 napja nem aludtam), az idegeskedés és a napi stressz gátolja az elalvást. A gondolatok kontrollálása, és a rendszeres, tudatos élet (mozgás, társasági élet) segíthet a normál bioritmus helyreállításában – adta meg a választ az igazgatóhelyettes.

Az alvást segítheti is a modern technológia, amelyre igen nagy az érdeklődés Magyarországon és a világban egyaránt: a negyedik legnépszerűbb témakör a mobilalkalmazások között – emelte ki előadásában Kiss Katalin, a Szinapszis Közvéleménykutató Intézet kutatási igazgatója.

Az alvászavar kezelése

Az alvászavar terápiában korábban a régi klasszikus gyógyszereket, a barbiturát-vegyületeket mára már szerencsére teljesen kiszorították a korszerűbb benzodiazepinek (BDZ). Az alvászavar kezelése

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.