Kapcsolat lehet egyes vegyszerek és a gyermeki idegfejlődés zavarai közt

MTI
megjelent:

Egyes vegyszerek és a gyermekek idegrendszeri fejlődési zavarai összefügghetnek - állapította meg egy új amerikai kutatás.

A vizsgálat egy 2006-os tanulmány folytatása, ahol ugyanez a kutatócsoport öt olyan vegyi anyagot azonosított, amelyek a gyermekek agyi és idegi fejlődését károsíthatják - idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a Lancet Neurology című szaklapban megjelent tanulmányt.

"Figyelemzavartól, megkésett fejlődéstől és gyenge iskolai teljesítménytől szenvednek ezek a gyermekek, és valószínűnek tűnik, hogy az ipari vegyszerek számlájára írhatók a tünetek" - mondta Philippe Grandjean, a Harvard közegészségügyi karának kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Újabb mérgező kemikáliák

Az új tanulmány friss adatokat közölt a korábban talált vegyi anyagokról, és újabb mérgező kemikáliákat is azonosított: a mangánt, a fluoridot, a klórpirifoszt, a DDT nevű, évtizedek óta betiltott rovarirtót, a tetraklór-etilén nevű oldószert, illetve az égéskésleltető polibrominált difenil-étereket.

A kutatás rámutatott az újonnan azonosított mérgező vegyszerek és a gyermekek egészségkárosodása közötti kapcsolatra. A mangánt a csökkent intellektuális képességekkel és a mozgáskészség zavaraival, az oldószereket a hiperaktivitással és az agresszív viselkedéssel hozták összefüggésbe, bizonyos rovarirtók pedig a gondolkodás fejlődését hátráltathatják.

Grandjean és kutatótársai azt jelezték, hogy a felfedezett vegyszereknél sokkal több méreg is részt vehet az idegfejlődési és viselkedési zavarok "néma járványának" terjesztésében.

(MTI)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.