A dohányzás kopaszodást okozhat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Tudósok már régóta gyanítják, hogy a dohányzás összefüggésben áll a kopaszodással és a korai őszüléssel. A kapcsolatot nagyrészt a füstben található mérgeknek tulajdonították, melyek a hajhagymákat és a hormonokat károsítják - számolt be a közelmúltban a New York Times internetes oldala.

A legújabb kutatások során 600 férfit és nőt vizsgáltak, ezek fele rendszeresen dohányzó volt. A tudósok a különféle vizsgálatok után megállapították, hogy igen jelentős összefüggés van a dohányzás és a korai őszülés között.

Tavaly egy másik kutatócsoport végzett hasonló irányú felmérést Tajvanon mintegy 740 férfi részvételével. Ennek a kutatásnak az eredménye azért is fontos, mert az ázsiai férfiaknál sokkal alacsonyabb az örökletes kopaszodás aránya. Miután életkorra és családi anamézisre lebontva is megvizsgálták a kutatási eredményeket, arra a következtetésre jutottak, hogy a kopaszodás sokkal nagyobb számban fordul elő a dohányzók körében, mértéke pedig arányos a dohányzás erősségével.

A kérdés most már csak az, hogy a kopaszodást a cigarettában található mérgező anyagok okozzák, vagy pedig a dohányzás káros mellékhatásaként jelentkező olyan betegségről van szó, mely gyorsítja az öregedési folyamatokat?

Mindenesetre ezek a kutatási eredmények a légzőszervi megbetegedések, rák és szívbetegségek kialakulásának kockázata mellett egy újabb érvvel szolgálhatnak a leszokást halogatók számára.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.