A D-vitamin pótlása egész évben fontos - Miért?

WEBBeteg
megjelent:

A szervezetünk számára szükséges D-vitamin jelentős része napsugárzás hatására keletkezik a bőrünkben, a további mennyiséget élelmi forrásokból pótolhatjuk. Emiatt sokan gondolják azt, hogy a D-vitamin-hiány csak télen fordulhat elő, ez azonban téves elképzelés.

Ahhoz, hogy szervezetünk D-vitamin-szintje egész évben megfelelő legyen, nem elegendő önmagában sem a napsütés, sem a D-vitaminban gazdag táplálkozás. Felmérések szerint a Föld lakosságának jelentős része szened D-vitamin-hiányban, és ez alól hazánk sem kivétel. Így orvosi javaslatra szükség lehet a D-vitamin mesterséges pótlására is.

Nyáron is lehet D-vitamin-hiányunk

A D-vitamin-hiány tünetei a már említett okokból valóban inkább az ősztől tavaszig tartó időszakra jellemzőek, azonban a napsütéses időszakokban is előfordulhatnak, hiszen nyáron a Nap káros sugaraival szembeni védekezés céljából fényvédő krémeket használunk, amire valóban szükség van a bőrrák megelőzés érdekében.

Ugyanezen okból kifolyólag csecsemők és kisgyermekek fényvédő krémek használata mellett is csak árnyákban tartózkodhatnak a szabadban. Nem szabad elfeledkeznünk azonban szervezetünk D-vitamin igényéről sem. Mivel nyáron is kialakulhat D-vitamin-hiány, szükség lehet vitaminkészítmények formájában való pótlására a napsütésben gazdag hónapokban is.

D-vitamin-pótlás ősztől télig

Ősszel és télen nagymértékben csökken a napsütéses órák száma, bőrünkben egyre kevesebb D-vitamin termelődik, és tavaszra a vitaminháztartás felborul, a szervezet tartalékai kimerülnek. Ilyenkor különösen fontos odafigyelni a D-vitaminban gazdag táplálkozásra, melynek részét kell, hogy képezze a halételek, az ehető gombák, a tojás és a tejtermékek fogyasztása.

D-vitamin-hiány kialakulhat felszívódási zavarok, különféle betegségek és megnövekedett vitaminigény miatt is, amelyek szintén évszaktól független tényezők.

Az alábbi okok a leggyakoribbak:

(WEBBeteg, Forrás: gesundheit.de, netdoktor.de, Dr. Lesznyák Judit )

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.