Pál Dénes: Rivaldafény és stressz

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ami egyrészről öröm, az másrészről óriási teher Pál Dénes életében. A rivaldafény és a fokozott figyelem ugyanis bármilyen fiatal is, még az ő szervezetén is nyomot hagyott: a Voice tehetségkutató műsor nagy esélyese keveset alszik, és azt is rendszertelenül, szívritmus zavarai miatt a kávéval is le kellett állnia, és sportolni sincs ideje. Azt ígéri, hogy a verseny után változtatni fog.

Akik irigylik Pál Dénes különleges hangszínét, egyedi előadásmódját vagy üstökösszerű felemelkedését, azt se felejtsék el, hogy milyen lemondásokkal is jár az ilyesfajta élet, mekkora teljesítményt és mennyi áldozatot igényel egy-egy fellépés. A fiatal tehetség meglepő őszinteséggel mesélt nekünk a hirtelen jött ismertség árnyoldaláról: a kialvatlanságról, a stresszről, a rendszertelen étkezésről és alvásról, a fogyásról és a szívritmuszavarokról.

Kínzó alváshiánnyal küzd Dénes

– A tehetségkutatóval fenekestül felfordult az életem. Addig sem aludtam sokat, de a legnagyobb baj most az, hogy rendszertelenül alszom, és ez sokkal jobban megvisel. Hónapok óta nem sikerült kipihennem magam, ugyanis az, hogy egyszer-egyszer tudok egy jót és kiadósat aludni, még nem elég. Az viszont mindenképp jó dolog, hogy nemrég a csatorna jóvoltából sikerült Budapestre költöznöm, így az utazással legalább már nem megy el annyi idő – mesélte a KamaszPanasz.hu-nak Dénes.

A szívritmuszavarok legjellemzőbb tünetei

Vannak, akik nagyon ijesztőnek érzik a szívritmuszavart (arrhythmia), mások nem is érzékelik. A tünetek ugyanis nagyon változatosak és eltérőek lehetnek. Ha a szívfrekvencia 100/percnél magasabb, tachycardiáról, ha 60/percnél alacsonyabb, bradycardiáról beszélünk. A szívritmuszavarok legjellemzőbb tünetei>>

De a folyamatos hajtás a mókuskerékben nem csak az énekes alvási szokásait változtatta meg. – Az állandó fáradtság miatt a kávéra is rászoktam, ezzel kezdtem, reggel éhgyomorra ittam, és naponta 2-3 is lecsúszott úgy, holott előtte nem is kávéztam. Pár hét alatt azonban már éreztem a nem éppen pozitív hatását: a sok kávé és a folyamatos terhelés miatt össze-vissza kalapált a szívem, úgyhogy most már kávé helyett inkább zöldteát iszom. Az élénkítő hatás ugyanúgy megvan, viszont a kellemetlen mellékhatások nélkül – folytatta a döntős, aki azt is elmondta, sokszor még inni és enni is elfelejt. – Pedig a napi egyszeri főtt ételnél nincs is jobb! – mondta Dénes, aki a verseny alatt 5 kilogrammot fogyott is, aminek sokakkal ellentétben egyáltalán nem örült. Mivel egyébként is vékony testalkatú, a súlyveszteség eléggé megviselte a szervezetét.

Teljesítménykényszer és elvárások

Verseny napján semmi savasat!

Pál Dénesnek természetesen a hangja a védjegye, így a legnagyobb kincse is, amire mindig is odafigyelt. Azt mondja, hangszálai különleges „ápolást” nem kapnak, inkább arra szokott figyelni, hogy ne károsítsa őket. – Az éneklés, a fellépés napján már semmi savasat és szénsavasat nem fogyasztok. Így például még almát sem, a teából ekkor kimarad a citromlé, sőt a szendvicsekből a ketchup is (pedig azt imádom!), mert az túl ecetes. Csokoládét sem eszem már ilyenkor, mert az pedig rátapad a torkomra – mesélte Dénes, aki hangszálai bemelegítése, vagy éneklés után a túl hideg italokat is kerüli. Mint mondja ugyanis, a hideg víz teljesen tönkre is tehetné a hangszálait.

Ha ez mind nem volna elég, a teljesítménykényszer, a megfelelni akarás, a próbák és az állandó interjúkérések is nehezítik Dénes dolgát. – Nagyon jó a társaság, és a szerkesztők mindig nagyon odafigyeltek ránk, így eleinte – bár ugyanebben a versenyben voltam – nem nagyon stresszeltem. De az utóbbi 1-2 hétben már mindenkin akkora a nyomás és a feszültség, hogy ez szépen lassan rám is átragadt. Az éneklés vagy a versennyel járó stressz csak egy kis része annak a tehernek, ami most rajtunk van. A hírnévvel együtt számtalan újságcikk is megjelent rólunk, meg kellett tanulnunk nyilatkozni, és meg kellett szokni, hogy állandóan csörög a telefon, mindenki interjút akar. Túl sok mindenre kell hirtelen figyelni, inkább ez a megterhelő – magyarázta Dénes, aki úgy próbálja meg levezetni a stresszt, hogy amennyit csak lehet, a barátaival van, akik egy mozival, vagy egy-egy jó beszélgetéssel teljesen el tudják terelni az énekes figyelmét a gondokról.

Sport és Voice nem megy együtt

Amik közül az egyik az is, hogy Dénesnek egyetemi tanulmányait is félre kellett tennie egy időre a verseny miatt. A tehetségkutató kezdetén ugyan még megpróbált bejárni az órákra, de mivel az iskola a szülővárosában, Miskolcon van, így már esélye sincs időt szakítani rá. Mint ahogy a sportra sem. – 6-7 évig úsztam, de utána is rendszeresen sportoltam, fociztam és kosárlabdáztam.

A nagy szenvedélyem pedig a biciklizés, ami a legjobb a barátaimmal a Bükkben. Nagyon hiányzik a mozgás, most jó, ha kéthetente egyszer el tudok jutni egy órára úszni – sorolta az énekes, aki azt mondja, a pénteki döntő után minden meg fog változni.

– Kétség kívül ez az időszak volt a legjobb az életemben, de nem hagyhatom, hogy ez az életmód ennyire megviseljen. Már a verseny közben megpróbáltam fokozatosan változtatni az egészségtelen szokásokon, mert egyre romlott a közérzetem. A verseny után pedig vissza fogok rázódni a régi kerékvágásba. Mivel a fogyásnak egyáltalán nem örülök, hízni pedig magamtól sosem sikerült, arra is gondoltam, hogy felkeresek egy szakembert, aki segít ebben, az ugyanis biztos, hogy nem jó, ha például húst-hússal fogyasztva próbálom majd meg visszaszerezni a leadott kilókat – mondta Dénes, aki 21 éves kora ellenére nagyon tudatosan gondolkodik saját szervezetéről és egészségéről.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívritmuszavar
A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formáik, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.