Balesetek a Balatonnál: Megerősített szolgálatban a mentők

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Idén nyáron is működik a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata, a BESZ. 13 Balaton-parti település 21 strandján segítenek az önkéntesek, emellett a vízimentők is dolgoznak, közreműködve a mentőkkel. Múlt péntek óta leginkább kagyló okozta vágás vagy horzsolás, valamint rovarcsípés miatt keresték fel őket a fürdőzők - tudtuk meg a vöröskereszt sajtósától.

A Magyar Vöröskereszt idén hatodik alkalommal teljesít szolgálatot 21 balatoni strandon, egészen augusztus végéig kint lesznek a segítők. A 320 elsősegélynyújtó fiatal minden nap, délelőtt 10 és este 6 óra között látja el vízben és vízparton szerzett sérüléseket, így a horzsolásokat, kagyló okozta vágásokat, a rovarcsípéseket, napégést, ficamot, valamint rosszullétek esetén azonnali elsősegélyben részesítik a beteget.

A BESZ-ről

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, a BESZ fiataljai 2007 óta 16 ezer sérülést láttak el. A szolgálat indulása óta kétszer történt közvetlen életmentő beavatkozás. A parti elsősegélynyújtók nem vesznek részt vízi mentésben. Az ügyeleti helyszínek közti kommunikációt URH rádiók könnyítik.

Valamennyi helyszínen két képzett önkéntes teljesít szolgálatot, többségük egészségügyi főiskolás vagy orvostanhallgató. Nagyobb sérülés, betegség esetén a hatékony mentőhívás és a beteg állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése a feladatuk. Idén is van defibrillátor a fiataloknál. Azokon a fürdésre kijelölt helyeken, ahol nem kötelező az egészségügyi szakemberek alkalmazása, hiányt pótol a szolgáltatás, ha nem lennének, az előforduló sérülések kezelése, ellátása esetleges vagy teljesen megoldatlan maradna.

Sikeres újraélesztés

Sikeres újraélesztésben segédkezett a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának két Hajdú-Bihar megyei önkéntese vasárnap, a Balatonudvari- Fövenyes strandon.

Rosszul lett és elmerült a vízben egy nő. A kimentett hölgy nem mutatott életjeleket, ezért megkezdték az újraélesztését. Az egyik önkéntes azonnal értesítette az Országos Mentőszolgálatot, a mentők kiérkezéséig egy ajkai háziorvos, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársa és a vöröskereszt másik önkéntese felváltva végezték az újraélesztést, amely sikeres volt. Ezt követően a kiérkező mentősök stabilizálták a nő állapotát és mentőhelikopterrel kórházba szállították.

Bármely okból, akár vízi baleset kapcsán bekövetkezett szívmegállás esetén is elmondható, hogy az életben maradás egyetlen esélyét a lehetőleg azonnal, de legkésőbb 4-5 percen belül megkezdett, szakszerű újraélesztés jelenti. Tekintettel arra a szomorú tényre, hogy Magyarországon csak a lakosság kis részének van tudása és bátorsága a segítségnyújtáshoz, nagyon fontos eredmény a képzett elsősegélynyújtók Balaton-parti hálózatának megteremtése – nyilatkozta Győrfi Pál.

Mentés vízen és a parton

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a WEBBetegnek elmondta, hogy megerősített szolgálattal vannak jelen a Balatonnál, és folyamatos kapcsolatban állnak a vízi mentőkkel és az elsősegélynyújtókkal. Nyáron egy autó 24 órában, egy másik rövidebb műszakkal, valamint a Rupert nevű sürgősségi mentőhajó is segíti a munkájukat.

Győrfi Pál tanácsa fürdőzőknek

  • Felhevült testtel ne ugorjunk vízbe, fejesugrás előtt ellenőrizzük a vízmélységet.
  • A hőség az elfogyasztott alkohol hatását felerősíti, így fürdőzés közben fulladásveszélyt okozhat.
  • A bányatavak, a természetes vizek veszélyesek lehetnek a kiszámíthatatlan vízmélység, az esetleges örvények miatt.
  • Kisgyermeket rövid időre se hagyjunk őrizetlenül, számukra még a kerti felfújható medencék is veszélyt jelenthetnek.

A hajó Tihanyban állomásozik, helyzetéből és sebességéből adódóan alapvetően Zánka-Balatonszemes, illetve Káptalanfüred-Siófok tengelyek között riasztható, ez a zóna azonban kiterjeszthető. A Rupert hajón rendszeresítve van egy szonár készülék, amellyel nagy területeket lehet átvizsgálni percek alatt. A készülék hangimpulzusokat bocsát ki a víz alatt, azoknak a visszaverődését érzékeli, ezáltal láthatóvá válnak a víz alatti tárgyak, emberek. A hajón található többek között EKG, monitor, defibrillátor, külső pacemaker, vérnyomásmérő, valamint pulzoximéter, ezzel monitorozhatják a szívműködését, a vérnyomást vagy a véroxigén szintet. A Laerdal szívókészülék váladék, vér, hányás leszívására szolgál a légutak kitisztítása érdekében.

A strandi mentők és az OMSZ számára rádión vagy telefonon minden esetben elérhető a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata által üzemeltetett Zánkai Mentésirányítási Központ, amely veszélyhelyzet esetén a strandi mentők számára nyújt segítséget, megkerülhetetlen szerepet tölt be mentés vagy eltűnt személy keresésében. A hajón is tejesít szolgálatot mentőorvos, mint ahogy a kocsikban.

Riasztás esetén egyszerre elindul a vízi és a szárazföldi mentőegység, a Balatonból kimentett sérültet így igen rövid idő alatt el tudják látni vagy kórházba tudják szállítani. Igazi csapatmunka - mondja a szóvivő, akitől megtudtuk azt is, hogy a 740 mentő közül csupán 250-ben van klíma, sokat segít a rosszullétnél már az is, ha a betegeket negyedórára lefektetik a klímás mentőautóban és nem kell beszállítani a kórházba.

Ahol jelen vannak a vöröskeresztes segítők

Veszprém megye: Balatonudvari (Községi Strand, Fövenyes Strand), Balatonakali (Önk.-i Strand), Révfülöp (Császtai Strand, Szigeti Strand), Badacsony (Badacsonyi Strand, Tomaji Strand), Szigliget (Szigligeti strand), Balatonederics (Hajórév Strand)

Somogy megye: Balatonmáriafürdő (Fizetős Strand), Balatonfenyves (Csalogány Strand, Központi Strand, Alsó Strand), Balatonlelle (Napfény Strand), Balatonszemes (Élményfürdő), Balatonszárszó (Móricz Zs. u.-i Strand, Központi Strand), Balatonföldvár (Nyugati Strand, Keleti Strand)

Zala megye: Gyenesdiás (Diási Strand, Alsó Lidó Strand)

Mi vár ránk a strandon?

Motorcsónak a BalatononBaktériumok, vírusok, gombák és egyéb élősködők - ezek okozhatnak bajt a strandon, az uszodában és a termálfürdőben. Dr. Rozgonyi Ferenc, a Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának mikrobiológiai diagnosztikai és tudományos szaktanácsadó professzora szerint az egyik ilyen alapszabály, hogy semmilyen sérüléssel nem szabad strandra, uszodába vagy termálfürdőbe menni. Nemcsak a nagyobb sebekkel, hanem a kisebbekkel sem: például ha valaki elvágta az ujját, lehorzsolta a térdét, vagy van egy berepedés két lábujja között. Ezek a fertőzés kapui.

A hideg vizes medencéknél nem elsősorban a víz okozza a problémát, hiszen azt fertőtlenítik, a klór elpusztítja a kórokozókat. A medence partján, a strand kövezetén és a zuhanyzóban könnyen kerülhet a bőrre baktérium vagy gomba, ami a sebbe vagy a sérülésre jutva fertőzést okozhat. Ha valaki gombás lábbal beáll a zuhanyozóba, akkor az utána következő megfertőződhet. Mindezek miatt is nagyon fontos a lábmosó használata.

Vízi balesetek megelőzése

Hűsölés, szórakozás, kaland – nyáron a legnépszerűbb hely kétségkívül a vízpart. A forróságban időseket és fiatalokat egyaránt mágnesként vonz a víz, és van, aki még rossz idő esetén sem veszíti el lelkesedését. De azzal vajon tisztában vagyunk, hogy mennyi és milyen veszélyeket hordoz a látszólag ártalmatlan strandolás? Sajnos mint minden jónak, a vízparti pihenésnek is megvannak a maga hátulütői, melyek közül jó néhánnyal valószínűleg mindenki tisztában van. Érdemes azonban mégis inkább félni mint megijedni és kicsit mélyebben elmerülni a vízi témában. Hogyan előzhetők meg a vízi balesetek?

A strandon is előfordulhat kullancs, amely számos kórokozót hordozhat és csípésével, nyálával fertőzi a szúrt-csatornát, és onnan a kórokozó a vérbe, majd az agyhártyára kerülhet és gyulladást okozhat. Érdemes strandolás után megvizsgálni a testet, nincs-e rajta kullancs.

Be van biztosítva a gyerek?

A statisztikák azt mutatják, hogy a gyermekeket érintő balesetek száma jelentősen megnövekszik a nyári hónapokban, az iskolai szünet ideje alatt, talán azért is, mert sok szülő egyedül engedi el a srácokat strandolni, játszani.

Az otthoni elsősegély-felszerelés mellett a gyermekek balesetbiztosításáról is időben gondoskodniuk kell a szülőknek - tanácsolja az egyik biztosítótársaság szakembere. A tanuló-balesetbiztosítás igen széles védelmet biztosít, például baleseti műtéti, baleseti és normál kórházi napi térítést. Ráadásul a szülőknek nem kell a kórházban magára hagyniuk gyermeküket, mert a biztosító a kísérő kórházi tartózkodásának költségeit is megtéríti.

Gyermekek újraélesztése

Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.
A legfontosabb a nyugalom ilyenkor, mert így kevesebb az esély a tévedésre és nagyobb eséllyel tudunk hatékonyan segíteni a rászoruló gyermeknek. Gondoljunk arra, hogy bármit tenni jobb, mintha semmit sem tennénk. Elsőként gyorsan mérjük fel a baleset helyszínét és biztosítsuk a gyermek és a saját magunk biztonságát. Ha áramütés történt, akkor áramtalanítsunk, ha utcai baleset, akkor biztosítsuk a helyszínt, tegyük ki gyorsan az elakadást jelző táblát stb.
Ha van valaki a helyszínen, kérjük a segítségét, ő hívja a mentőket, mi pedig kezdjük el az újraélesztést. Ha egyedül vagyunk, akkor kezdjük meg az újraélesztést, és egy perc után hívjunk segítséget.
Gyermekek újraélesztése

(WEBBeteg -Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Koszorú Kamilla, Marsi Zoltán
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.