Ülőmunka után ajánlott az intenzív testmozgás

MTI
megjelent:

Kétszázezernél több ember adatai alapján ausztrál kutatók megállapították, hogy a napi 11 óránál többet ülők 40 százalékkal nagyobb kockázattal haltak meg három éven belül, függetlenül attól, hogy egyébként mennyire voltak aktívak fizikailag.

Több mint 222 ezer 45 évesnél idősebb ember önbevalláson alapuló adatait elemezve úgy találták, hogy az első adatfelvételt követő három év elteltével a halálozási arány 40 százalékkal volt magasabb a napi 11 óránál többet ülők körében és 15 százalékkal a 8-11 órát ülők között azokhoz képest, akik naponta 4 óránál kevesebbet ültek.

Az elhúzódó ülés káros hatásaira vonatkozó bizonyítékok egyre gyűlnek az utóbbi években - hangsúlyozta Hidde van der Ploeg kutatásvezető, a Sydney-i Egyetem munkatársa. Mint hozzátette, tanulmányuk a nagy résztvevőszám miatt emelkedik ki a korábbiak sorából, valamint azért, mert elsők között vizsgálódott a teljes napi ülési idő ismeretében. Az eddigi adatok túlnyomó része ugyanis csupán a televízió előtt töltött időt vette figyelembe.

Szabadidőben séta és testmozgás

Az elemzett adatok Ausztrália 45 and up Study elnevezésű nagyszabású országos követéses vizsgálatából származtak. Mint kiderült, a felmérésbe bevont emberek 62 százaléka volt túlsúlyos, 87 százalékuk vallotta magáról, hogy kiváló egészségi állapotban van és negyedük állította, hogy naponta legalább 8 órát ül.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy akik a munkaidejük jelentős részét ülve töltik, azok legalább szabadidejükben sétáljanak, mozogjanak, ne pedig a számítógép vagy a televízió előtt ülve töltsék el ezeket az órákat is.

A tanulmányt az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóirat legutóbbi számában ismertették részletesen.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.